Alexander Sjöberg, agrolog (YH)

Bakgrund alexandersjoberg webb

Jag heter Alexander Sjöberg och är hemma från Lappträsk som ligger i Östra Nyland. Innan jag började studera till agrolog så studerade jag på Inveon, i Borgå på maskin och metall-linjen. Största delen av min fritid går till jakt, men även till att hjälpa till hemma på jordbruket.

Berätta om ditt val av studier

Det har nästan hela mitt liv varit en självklarhet att jag vill bli agrolog, så valet var inte svårt. Orsaken till att jag valde att studera till agrolog är för att få en bredare syn inom branschen och att kunna utveckla vårt jordbruk som vi har hemma.

Hur är det att studera till agrolog (YH)?

Att studera till agrolog är mångsidigt och lärorikt, samt man bygger upp ett brett kontaktnät som behövs i den här branschen. Det krävs att man är aktiv och har ett brinnande intresse. Man får en inblick i att om man är en agrolog, så är man inte enbart en bonde, utan kan arbeta med annat också.

Var har du varit på praktik?

Jag har varit på praktik till en andelslag i Lappträsk som består av två stora gårdar som samarbetar. Mina arbetsdagar var rätt så långa, men jag trivdes. Till uppgifterna hörde allting som man gör på en gård såsom att sprida stallgödsel, harva etc. Men också att t.ex. observera sjukdomar, skadeinsekter som hör till vad en agrolog skall kunna.

Hur är studielivet i Raseborg?

Rätt så livligt fastän det är en relativt liten stad med få studerande om man jämför med till exempel Åbo eller Vasa. Vi har varje vecka olika evenemang och så har vi den så kallade ‘’skuffis andan’’ som höjer gemenskapen.

Vilka är dina framtidsplaner?

Att ta över vår släktgård i något skede efter att jag fått min examen, men jag har också kört skogsmaskin nu på sidan om studierna så troligtvis kommer det bli en stor del av min vardag då jag är klar.

Här kan du läsa mer om utbildningen.