Amanda Perälä, agrolog (YH)

Djur och lantbruk för Amanda i Raseborgamanda perala

För Amanda Perälä är valet av bransch klart, lantbruk och djur är det hon vill jobba med. Åbobon som snart fyller 22 år är inne på sitt andra år av agrologstudier i Raseborg. Amanda är både djurskötare från Axxell och student från Kimitoöns gymnasium.
- Jag var ganska säker på att jag ville studera till agrolog efteråt. Det talades varmt om agrologstudierna och så fick jag en bra bild av stället när vi var på studiebesök, berättar Amanda.

Agrologstudierna tar fyra år och där ingår även två längre praktikperioder. Amanda ska tillbringa sommaren i Portugal på en vingård som vid sidan av vinproduktionen också numera satsar på hästar och turism.
- Eventuellt kan jag få tiden till godo som min andra praktikperiod, eller åtminstone delar av den. Men allra främst ser jag vistelsen i Portugal som en möjlighet att få resa.

Vad jobbar man med om man har en agrologutbildning?

- Det finns en hel del olika jobb inom branschen: Man kan vara egenföretagare med gård, jobba med odling, försäljning, rådgivning eller undervisning.

Vad vill du själv göra?

- Det vet jag ännu inte men jag antar att det klarnar under studietiden. Men jag skulle gärna jobba med lantbruk och produktionsdjur i framtiden.

Hur är det att studera i Raseborg och Ekenäs?

- Det är en väldigt lugn stad där allt finns nära. Någon kanske tycker att det inte är den mest livliga och spännande staden men jag trivs perfekt. På skolan känner man varandra, det är lätt att hitta vänner och skapa nätverk. Gamla stan i Ekenäs är vacker och speciell. Vi har också Ramsholmen där man kan cykla, gå eller springa i vacker natur.

Kan du ge din syn på vilken betydelse, bredd och global tillväxtpotential Finland som nation ser i bioekonomi?

- Jag måste medge att jag inte egentligen är så insatt i ämnet. Det kommer att beaktas mera i den nya läroplanen som tas i bruk nästa höst. Jag har ändå fått lära mig att situationen vi är i för tillfället i Finland och i stora delar av världen gör att vi måste börja tänka på vår natur ännu mer som det gröna guld vi gjort förr. Genom att förädla råmaterial från våra skogar och åkrar till en högre grad och kombinera grönt kunnande från olika branscher kan vi kanske få fram nya produkter och tjänster. Det här kan ge Finland en bättre situation och mer synlighet på världsmarknaden.

Läs mer om utbildningen här.