Teemu Uusi-Esko, Sjukskötare (YH)

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag är utbildad sjukskötare med specialisering i mental- och missbrukarvård. Efter att ha arbetat som yrkeschaufför i cirka 20 år sökte jag in till utbildningen sjukskötare vid Novia i Åbo, inspirerad av förstaresponsutbildningarna jag gått inom min hobby som frivillig sjöräddare. Initialt tänkte jag naturligtvis att akutvård skulle kunna vara min grej, att fortsätta till förstavårdare efter sjukskötare. På psykiatripraktiken i Danmark insåg jag, att detta är ännu mer min typ av arbete, sedan dess satsade jag på psykiatri.

teemu uusi esko

Vad är det bästa med ditt yrke

Arbetets art, att göra saker tillsammans med patienterna, lyssna, diskutera, observera. Ingen patient är lik den andra, vården är individuell för var och en.

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag fick upp ögonen för psykiatri under praktikperioden och gjorde även den fördjupande praktiken på Akutpsykiatriska avdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus. Absolut har jag haft nytta av utbildningen, och desto mer av specialiseringen, som var en oerhört intressant och givande utbildning, med helt fantastiska lärare och föreläsare.

Vad saknar du mest från studietiden?

Sammanhållningen mellan oss fyra killar som pluggade samtidigt. Vi håller fortfarande kontakt. Och måltiderna till studerandepris, i Åbo finns många riktigt bra studentrestauranger.

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Just nu packar jag ihop mina saker inför en flytt till Norge, där jag har tagit emot en fast anställning på mentalsjukhuset i Hjelset utanför Molde, på en avdelning med patienter som är dömda till psykiatrisk vård. Det ska bli både spännande och intressant.