Frej Werner, Ingenjör (YH)

frej wernerFrej Werner, Ingenjör (YH), byggnads- och samhällsteknik, Raseborg

Vad har du studerat?

Jag studerade vid Tekniska Läroanstalten i Ekenäs (numera en del av Novia), jag var en del av den första byggnadsingenjörskullen.

Vad jobbar du med?

Som enhetschef på Ramboll. Jag är resultatansvarig för projektledning, och har kontor i Esbo, Åbo, Uleåborg, Tammerfors och projektkontor i Kymmenedalen. Jag jobbar även som projektledare för byggnadsprojekt.

Hur kommer det sig att ert projekt belönades med RIL-palkinto? Vad innebär RIL-palkinto?

RIL (Suomen Rakennusinsinöörien Liitto) ordnar årligen en tävling där man vill lyfta fram exempel på utmärkt kunnande inom byggnadsbranschen. Förutom det tekniska kunnandet vill man också se att ekonomiska, samhälleliga och miljömässiga faktorer tagits i beaktan i byggandet. 2013 vann det projekt som jag arbetade med, Arctia Shipping (en flytande kontorsbyggnad), RIL:s utmärkelse. Motiveringen till varför just detta projekt vann priset var att (fritt översatt) man hade djärvt förverkligat byggnaden med hjälp av ett nytt tänkesätt och en ny teknik. Objektet förenade den finländska arkitekturen med båtbyggandets toppkunnande på ett sätt man inte sett tidigare. Det finns också potential att exportera denna produkt.

Hur anser du att studierna förberett dej för arbetslivet?

Studietiden som helhet har förberett mig väl, men det mesta av framgången i studier och arbetsliv beror på om man själv är aktiv och utåtriktad. Jag fungerade som ordförande i elevföreningen och som elevrepresentant i skolans direktion, assistent, timlärare mm men hann ändå skaffa bra betyg och stipendier. Sett i backspegeln och på den nuvarande situationen finns det dock nationellt en massa brister i ingenjörsutbildningens innehåll som den nyblivne ingenjören endast kan skaffa sig genom en bra praktik. De första åren i ingenjörens karriär ser jag som avgörande för om den egna utvecklingen ska bli bra. Krasst sett så besitter ca 20 % av de utexaminerade ingenjörerna de färdigheter som arbetslivet förväntar sig. Resten måste komplettera luckorna för att klara sig och en del kanske måste inse att det är bäst att byta karriär.

Var ser du dig själv om fem år?

Det är viktigt för mig att utvecklas och lära mer för ingen blir någonsin fullärd Jag har snart varit 20 år i branschen och ska väl hålla på ännu 25-30 år. Därför gäller det att hålla igång så att motivationen finns där. Jag har börjat på ett projekt att förnya min ingenjörsexamen på Novia för att inom fem år påbörja en vidareutbildning på mastersnivå vid något internationellt universitet.

Läs mera om utbildningen här