Jenny Mangström, Samhällspedagog (YH)

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag blev färdig Samhällspedagog från Novia i Åbo 2014, dessvärre finns ju inte den linjen kvar mera men jag hoppas att den återvänder någon dag då det var en väldigt mångsidig och givande utbildning! Just nu arbetar jag som fritidspedagog på Montessori skolan i Skövde, Sverige sedan 2 år tillbaka. Innan det jobbade jag som fritidsledare på en fritidsgård (ungdomsgård). Efter nästan 4 år på fritidsgård kände jag mig redo att testa en ny målgrupp, se hur det är att jobba med barn i stället för ungdomar. På fritidshemmet gör vi en massa roliga saker med barnen, allt från pyssel av olika slag, "lära sig med datorer", bokklubb med normbrytande böcker, filmklubb, spelar spel, målar otroligt mycket målarbilder samt pärlar otroligt mycket pärlplattor :)

Sverige Jenny Mangstrom

Vad är det bästa med ditt yrke?

Att jobba med människor helt klart! Älskar att se hur relationerna utvecklas och få förtroende av barnen och även föräldrarna vars barn vi möter varje dag. Alla spännande processer och utvecklingsfaser i barnens liv. Det var även det bästa med min förra tjänst då jobb med ungdomar.

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
/ Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Jag skulle säga att mina studier har varit riktlinjen i alla mina val inom yrkeslivet. Jag valde att studera till samhällspedagog vid Novia i Åbo för att jag ville på ett eller annat sätt arbeta med människor. Sedan var studierna även formade på ett sätt som fungerade bra för mig då mycket även gjordes i praktiken via projekt. Samhällspedagog som yrke öppnar upp många dörrar då den förbereder dig på att jobba både inom föreningar, organisationer och för kommunen samt olika målgrupper. Jag tror att vi alla som gick tillsammans 2010–2014 ("Team Spark") nischade oss inom helt olika saker. Efter examen arbetade jag på Tyttöjen Talo i Åbo för att sedan övergå till ungdomsledare vid Åbo stad och sedan flytta till Sverige för att pröva mina vingar här med till exempel internationella projekt som tog mig och ett gäng ungdomar både till Egypten och Grekland. Så ja, jag har haft massa nytta av mina studier i mitt yrkesliv!

Vad saknar du mest från studietiden?

Saknar den stora gemenskapen en befann sig i och alla vänner såklart, som sedan spreds ut över världen. Ärligt så saknar jag alla galna sitsar och temafester och studieföreningarna med allt därtill.
Och så saknar jag Åbo, första stället jag kände mig hemma på.

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Mina framtidsplaner är att stanna kvar ett tag till på Montessori med barnen på fritidshemmet. Sedan är det nog dags att byta målgrupp igen eller testa på en helt annan bransch men det viktigaste är att det måste innefatta att jag får jobba med människor på ett eller annat sätt. Jag trivs bäst med ett stort team runt mig som tillsammans driver verksamheten framåt.