Emma Ahlgren, Bildkonstnär (YH)

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Efter jag fått examen våren 2020 är jag verksam som bildkonstnär och författare på Kulturkollektivet insidan i Jakobstad. Jag sysslar främst med måleri och teckning och har gett ut två diktsamlingar. Hittills har jag lyckats livnära mig någorlunda på olika stipendier och uppträdanden, och jag arbetar även med annat på sidan om. Redan som tonåring fantiserade jag om att bli konstnär eller författare, men det skulle dröja ett tag innan jag vågade ta drömmarna på allvar. Jag började år 2014 studera vid Nordiska Konstskolan i Karleby och året därpå inledde jag mina studier i bildkonst vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Längtan efter frihet och viljan att gå min egen väg är vad som främst har påverkat mitt yrkesval.

 

emma ahlgren

Vad är det bästa med ditt yrke

Det bästa med mitt yrke är samtidigt det sämsta: Friheten. Jag är min egen chef och väljer själv vad jag vill skapa och vad jag vill uttrycka med min konst. Allt är möjligt! Samtidigt ligger också allt ansvar på mig. Konstnärsyrket kräver en hel del självdisciplin och motivation för att få något gjort överhuvudtaget. En annan sak jag uppskattar med mitt yrke är gemenskapen med andra konstnärer. Mycket av det konstnärliga arbetet sker inne i ens eget huvud. Att diskutera, utbyta praktiska erfarenheter och bli bekräftad i sin yrkesroll är mycket viktigt för att hitta nya vägar i olika arbetsprocesser.

Hur har dina studier påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Mina studier har varit helt avgörande i mitt val av yrke. Det var där jag hittade hem och upplevde att jag för första gången befann mig i ett sammanhang med människor som var intresserade av samma saker som jag. Jag har haft stor nytta av min utbildning, främst av de kontakter och vänskapsrelationer som skapades med andra studeranden. Även lärare och gästlärare har inspirerat till nya sätt att tänka och se på världen. Att studera konst är samtidigt studier i vad det innebär att vara människa och det kommer man alltid att ha nytta av, oavsett vad man jobbar med i framtiden.

Vad saknar du mest från studietiden?

Gemenskap, sammanhang, samtal. Ateljéatmosfären. Ljudet av femton blyertspennor mot papper under kurserna i teckning. Doften av terpentin. Att bläddra i konstböcker i biblioteket och ständigt upptäcka nya saker.

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

För tillfället har jag ett halvårs arbetsstipendium och kommer att arbeta med skrivandet i första hand. I februari utkommer min tredje bok, vilket naturligtvis är mycket spännande! Det är svårt att planera långsiktigt i denna bransch, mycket hänger på vilka stipendier man sökt och vilka man får. I framtiden hoppas jag förstås kunna livnära mig helt och hållet på det konstnärliga arbetet, men är ganska nöjd och tacksam över hur livet ser ut just nu.