Denise Kaskinen, Hälsovårdare (YH)

Denise KaskinenBerätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag är utbildad sjukskötare och hälsovårdare och studerade vid Yrkeshögskolan Novias Campus i Åbo under åren 2015-2019. Jag studerade vid gymnasiet innan det och fortsatte direkt efter studenten med studier vid Novia. Jag ville ha ett människonära yrke inom en bransch med bra framtidsutsikter och låg arbetslöshet.

Vad är det bästa med ditt yrke

Hälso- och sjukvården har under de senaste åren verkligen haft en central roll i samhället och som sjukskötare och hälsovårdare har man möjlighet att hjälpa varje människa man möter på något sätt, mindre eller större saker. Det bästa är nog ändå de oändliga arbetsmöjligheterna som finns inom branschen.

Hur har dina studier på påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit? / Känner du att du har haft nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Efter examen vid Novia har jag arbetat inom specialsjukvården vid universitetssjukhuset i Åbo. Utbildningen har gett en bra grund i arbetet som sjukskötare och jag har även lärt mig massor i arbetslivet. Det jag lärt mig under studierna och praktikperioderna har format mig i rollen som sjukskötare och hälsovårdare.

Vad saknar du mest från studietiden?

Det bästa under studietiden var gemenskapen med studiekompisarna och allt det vi upplevde under våra studier.

Vilka är dina framtidsplaner? Hur ser din framtid ut?

Jag studerar som bäst mitt tredje år vid Åbo Akademis linje för vårdvetenskap och blir därmed även behörig inom ledarskap och administration, vårdlärare samt hälsokunskapslärare. Jag trivs bra i rollen som sjukskötare men hoppas också på att få testa på arbetet som hälsovårdare i framtiden. Överlag hoppas jag även att social- och hälsovårdsbranschen skulle utvecklas i en positiv riktning med tanke på de utmaningar som ses idag.