Amanda Henriksson, Restonom (YH)

Bakgrund amanda henriksson

Jag är hemma från Pargas och har spenderat största delen av mina somrar på olika ställen i skärgården så på ett sätt har turismen alltid varit väldigt närvarande i mitt liv. Ändå hamnade jag lite av en slump i turismbranschen själv. Jag har alltid varit intresserad av estetik och då jag började gymnasiet hade jag egentligen tänkt studera vidare till estenom. Det var ett sommarjobb på hotell som väckte mitt intresse för turismbranschen och jag började fundera på en utbildning inom den istället. Efter att jag skrev studenten 2008 hade jag ett mellanår då jag jobbade som turistguide på Lanzarote och efter det växte mitt intresse för branschen och jag började se det fina i mitt hemland och vår skärgård. Jag utbildade mig till turisttjänsteman vid Axxell och efter både praktik och arbete i hotell, gästhamn, campingreception och restaurang fick jag möjligheten att vara med och öppna en helt ny restaurang i Åbo där jag sedan jobbade i nästan fem år.

Berätta om ditt val av studier

Det var egentligen det projektbaserade inlärningssättet och möjligheten att forma min egen inlärning som förde mig till Novia. Jag har alltid varit praktiskt lagd så det kändes naturligt att välja en yrkeshögskola. Jag stortrivdes med studierna vid Novia, genom andelslaget vi bildade tillsammans med klassen fick jag öva på att vara företagare och jag fungerade som andelslagets ordförande under den första delen av studietiden. Förutom företagandet fick jag jobba mycket med evenemangsplanering och allt vad det innebär, vilket också passade mig mycket bra. Under studietiden hann jag också med ett utbyte i Aveiro, Portugal som utvecklade mig professionellt men också personligt. Då det blev dags att skriva examensarbete hade jag ganska snabbt bestämt mig för att kombinera turism med intresset för estetik och examensarbetet blev således en grafisk manual för restaurangen jag själv hade varit med och öppnat och fortfarande jobbade på under studietiden.

Vad jobbar du med idag?

Idag är jag företagare och driver tillsammans med min mamma en sommarrestaurang i Kirjais, Nagu. Min mamma har jobbat inom restaurangbranschen så länge jag minns och när vi blev tillfrågade om vi ville ta över sommarrestaurangen föll det sig ganska naturligt. Vi är väldigt lika och båda tycker om att jobba med vår kreativitet och att utveckla restaurangkonceptet. Vi har fördelat arbetet så att jag sköter största delen av det administrativa och marknadsföringen, så även om restaurangen bara är öppen halva året får jag jobba med sådant som jag tycker om också lite under vintern.

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete?

Jag har haft väldigt stor nytta av erfarenheterna från arbetet med andelslaget under studietiden. Att starta upp ett företag, att kommunicera med både kollegor och kunder, branschkännedomen, att planera min tid, att helt enkelt bli en bättre ledare. Turismbranschen är en av världens snabbast växande branscher så det gäller verkligen att hänga med i utvecklingen och att själv vara aktiv och engagerad. Jag trivs väldigt bra med den kreativa delen av arbetet och att själv kunna bestämma vad jag gör och hur jag gör det, något som mina studier vid Novia har gett mig bra träning i.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Eftersom sommarrestaurangen innebär jobb och en stadig inkomst endast under sommarhalvåret håller jag på att fundera ut något som jag kunde jobba med under vintern, gärna tillsammans med mamma. Vårt samarbete fungerar bra och det känns som att vi har en bra grund att stå på nu när vi har två somrars erfarenhet av att jobba tillsammans. Längre in i framtiden har jag inte planerat, jag får se vad som händer och vart det för mig. Jag vill inte planera så långt framåt eftersom jag är ganska rastlös och lätt tröttnar så jag tycker om att ta lite i taget, att lära mig nytt och att ständigt utveckla och utvecklas.

 

Tidigare har Novia erbjudit en utbildning inom turism som lett till examen restonom (YH), sedan 2016 kan den som är intresserad av att studera turism göra detta inom profileringen turism på utbildningen företagsekonomi. Examen är, oberoende vilken profilering du väljer, tradenom (YH). Här kan du läsa mer om utbildningen.