25.1.2017

Uusi ruoka-artesaanikoulutus alkaa

Leipakurssi RannikonRuoka

Leipakurssi RannikonRuoka2Kaikille elintarvikejalostuksesta ja artesaaniruuasta kiinnostuneille tarjoutuu nyt mahdollisuus hakeutua seuraavaan ruoka-artesaanikoulutuksen. Noin puolitoista vuotta kestävä kurssi alkaa elokuussa ja hakuaika päättyy 15. toukokuuta. Opiskelu on osa-aikaista ja opetuskieli on ruotsi.

- Koulutus järjestetään Rannikon Ruoka-hankkeen puitteissa, kertoo Ann-Louise Erlund, joka toimii projektipäällikkönä Yrkeshögskolan Novialla, Raaseporissa. Tämä on järjestyksessään kolmas ruoka-artesaanikoulutus ja ennakkokiinnostus opiskelua kohtaan on ollut suurta. Tällä hetkellä käynnissä olevalla kurssilla on yli neljäkymmentä opiskelijaa koko rannikkoseudulta.

Ruoka-artesaanit ovat uusi kasvava ammattikunta Suomessa. Artesaaniruokatuotteet valmistetaan pääasiassa paikallisista raaka-aineista, joita jalostetaan käsityömäisesti omalla tilalla tai omassa yrityksessä. Artesaaniruualla on paljon mahdollisuuksia, maukkaiden, korkealuokkaisten ja yksilöllisten tuotteiden kysynnän kasvaessa.

Elintarvikejalostusta ja yrittäjyyttä

Koulutuksen tavoitteena on, että osallistujat voivat opiskelun jälkeen toimia ruoka-artesaaniyrittäjinä ja he tekevät muun muassa liiketoimintasuunnitelman artesaaniruokayritykselleen ja kehittävät ainakin yhden uuden tuotteen.

Koulutuksen aikana opiskelijat osallistuvat makukouluun ja he käsittelevät muun muassa elintarvikelainsäädäntöä, elintarvikekemiaa, markkinointia, maaseutukehitystä ja yritystaloutta. Lähiopetusta järjestetään usealla paikkakunnalla rannikkoseudulla, Tammisaaressa, Maarianhaminassa, Turussa ja Vaasassa ja opiskelijat voivat osallistua video-opetuksen kautta omalla alueellaan.

Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus valita syventäviä opintoja kuudesta suuntautumisvaihtoehdosta: liha-, kala-, maito- ja viljatuotteet, kasvikset, yrtit ja sienet ja hedelmät ja marjat. Opiskelu on monipuolista koostuen luennoista, seminaareista, itsenäisestä opiskelusta, opintomatkoista ja yritysvierailuista.

- Koulutus soveltuu elintarvikeyrittäjille ja maatalousyrittäjille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita monipuolistamaan ja laajentamaan toimintaansa, Ann-Louise Erlund kertoo. Hankkeen aluekoordinaattorit antavat mielellään lisätietoja opiskelun vaatimuksista.

Artesaaniruuan SM-kilpailu lisää alan näkyvyyttä

Artesaaniruoka sai laajaa näkyvyyttä artesaaniruuan ensimmäisten avointen suomen mestaruuskilpailujen yhteydessä viime lokakuussa Raaseporissa. Kilpailuun osallistui noin 60 tuottajaa 170 tuotteella, mikä oli odotettua enemmän. Monelle ruoka-artesaanille kilpailu avasi uusia mahdollisuuksia ja motivoi tuottajia jatkamaan tuotteidensa kehittämistä. SM-kilpailu lisäsi myös kuluttajien kiinnostusta käsityömäisesti valmistettuja tuotteita kohtaan. Artesaaniruuan SM-kilpailu järjestetään seuraavan kerran 4.-7. lokakuuta 2017 Raaseporissa.

Info

Artesaaniruuan määritelmä

Pienimuotoinen artesaaniruoka luo ainutlaatuisia, maukkaita ja laadukkaita tuotteita. Se on hellävaraista jalostusta pääosin paikallisista raaka-aineista, pienessä mittakaavassa ja usein maatilalla. Artesaani kulkee pitkän tien: lähtökohtana ovat perinteet ja perinteiset menetelmät. Hän hioo ja kehittää niitä osaamisellaan ja innovatiivisilla taidoillaan. Artesaaniruuassa inhimillinen kädenjälki ja osaaminen ovat läsnä koko tuotantoketjussa.

Rannikon Ruoka

(Kustens Mat) on ruotsinkielinen artesaaniruokahanke. Kyseessä on Pohjanmaan, Turunmaan, Ahvenanmaan ja Uudenmaan yhteistyöhanke ajalla 1.1.2016-31.12.2018. Yhteistyö rakentaa pohjan koko maata kattavalle verkostolle, jonka avulla ruoka-artesaanit voivat vaihtaa kokemuksiaan ja tietotaitoaan. Hanke kehittää ja piristää elintarvikkeiden jalostusta ja sen kasvumahdollisuuksia. Hankkeelle on myönnetty rahoitus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Lisätietoja koulutuksesta antavat alueelliset koordinaattorit:

UUSIMAA, Ann-Louise Erlund
044 799 8406, ann-louise.erlund@novia.fi

AHVENANMAA, Harriet Strandvik
0457 345 1039, harriet.strandvik@gymnasium.ax

POHJANMAA, Jonas Harald
050 5483 400, jonas@dynamohouse.fi

POHJANMAA, Anna Häggqvist
046 9204 870, anna@dynamohouse.fi

TURUNMAA, Eija Lamsijärvi
040 702 3300, eija.lamsijarvi@kimitoon.fi

 

rannikonruoka

Siirry "Projektilehdistötiedotteet"-sivulle