18.2.2021

Virtuaalitodellisuuteen laajennettu simulaatio avaa uusia oppimismahdollisuuksia Aboa Mare Turussa

aboamare vrtraining1

Simulaatioharjoitukset ovat merenkulun koulutuksessa tärkeä oppimistapa. Simulaatioiden avulla harjoitellaan niin päätöksentekoa kuin itse tekemistäkin. Nyt Novia ammattikorkeakoulun merenkulun yksikkö Aboa Mare on ottanut käyttöön uudenlaisen tavan laajentaa simulaattoreita virtuaalitodellisuuden avulla. Vastaavaa ei tiettävästi ole toteutettu missään aiemmin.

Virtuaalitodellisuuden (VR) avulla harjoituksissa päästään astumaan sisälle laivan komentosillan lisäksi laivan muihinkin tiloihin ja käyttämään siellä laitteita virtuaalisia vipuja vääntämällä. Uudessa koulutusympäristössä harjoitellaan laivan vikatilanteita, jossa ohjailukyky komentosillalta menetetään ja laivaa ohjataan ruorikonehuoneesta. Merellä ei voi ottaa turvallisuuteen liittyviä riskejä ja simulaatioympäristöt tarjoavat turvallisen ympäristön tekemällä oppimiseen. Virtuaalitodellisuuden avulla harjoitteluympäristö on kokemuksellisesti lähempänä todellista ja tulee siten tehokkaammin oppimista.

"Uuden ympäristön avulla harjoitellaan itse ohjaamisen lisäksi viestintää ja yhteistyötä sekä voidaan testata opittuja taitoja. Sovellusta on jo testattu ammattilaisilla ja palaute on ollut erinomaista. Virtuaalitodellisuus luo yllättävän todenmukaisen näkymän ruorikonehuoneeseen ja sen toiminnallisuuteen,” kommentoi Finnlinesin turvallisuuspäällikkö Carolus Ramsay.

aboamare vrtraining4

aboamare vrtraining5

 

Koulutusympäristössä onkin kiinnitetty erityistä huomiota todenmukaiseen ja helppoon käyttökokemukseen, jotta harjoitustilanne sujuisi jo heti ensimmäisellä kerralla.

"VR-laajennuksen Aboa Marelle on toteuttanut turkulainen CTRL Reality Oy. Olemme tehneet paljon erilaisia VR-koulutuksia, mutta tämä ensimmäinen, jossa on reaaliaikainen kytkentä simulaattoriin. Vastaavanlaisia käyttökohteita löytyy varmasti runsaasti myös muilta toimialoilta,” kertoo CTRL Realityn toimitusjohtaja Teijo Lehtonen.

"Aboa Maressa kehitetään jatkuvasti uusia koulutusympäristöjä niin korkeakouluopetuksen kuin ammattilaisten täydennyskoulutuksen käyttöön. Aboa Mare haluaa olla edelläkävijä simulaatiokoulutusten tuottamisessa ja virtuaalitodellisuuslaajennukset ovat viimeisin lisäys koulutustarjontaamme. Olemme ylpeitä, että voimme olla ensimmäisenä maailmassa tarjoamassa sitä opiskelijoillemme,” kertoo Novian merenkulun toimiala-apulaisjohtaja Micael Vuorio.

Uusia koulutusratkaisuja pääsee käyttämään esimerkiksi hakemalla kevään yhteishaussa 17.-31.3. Novian ruotsinkieliseen merikapteenin koulutusohjelmaan, Sjökapten (YH).

CTRL Reality Oy on turkulainen virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden ratkaisuihin erikoistunut yritys. Yritys on alunperin Turun yliopistosta vuonna 2017 lähtenyt spinoff. Lue lisää: www.ctrlreality.fi

 

Lisätietoja antavat:

Yrkeshögskolan Novia, merenkulun toimiala-apulaisjohtaja  Micael Vuorio
Head of Maritime Academy and Training Center, Aboa Mare
puh. +358 44 762 3413
micael.vuorio@aboamare.fi

Teijo Lehtonen, CEO
CTRL Reality Ltd.
puh. +358 44 440 0005
teijo@ctrlreality.fi

Video ja lehdistökuvia saatavana: www.aboamare.fi/Aboa-Mare-Media

 

Siirry "Uutiset"-sivulle