10.3.2022

Musikaali Tjugo sekunder esitetään Pietarsaaressa

Musikal

”Tjugo sekunder (Kaksikymmentä sekuntia)” on uusi musikaali, joka on syntynyt ainutlaatuisesta, kolmen pohjalaisen taiteilijan yhteistyöhankkeesta: tekstin kirjoittaja ja libretisti Ann-Luise Bertell, pedagogi ja säveltäjä Christine Julin-Häggman sekä näyttelijä ja sanoittaja Matias Kuoppala. “Tjugo sekunder” on dramaattinen tarina siitä, miten voi voittaa yksinäisyyden, ulkopuolisuuden tunteen, psyykkisen vajaakuntoisuuden ja löytää itsestään voimia, joita ei tiennyt itsellään olevan. Musikaali tuo esiin erittäin ajankohtaisia aiheita, jotka yleisö tunnistaa ja joita se voi pohtia. Vaikka musikaalissa on vakavia osioita, myös huumori ja ilo kulkevat siinä jatkuvasti mukana.

Säveltäjä ja kapellimestari Nils-Petter Ankarblom ovat sovittaneet musiikin suurelle orkesterille. Pietarsaaren Sinfonietta on erittäin ylpeä voidessaan esitellä tuotantotiiminsä, joka edustaa korkeaa taiteellista tasoa: Mats Holmqvist, ohjaaja, Martin Segerstråle, kapellimestari ja Ida "Inxi” Holmlund, koreografi.

Pietarsaaren seudulla on vahvat perinteet musiikkiteatterien, musikaalien, poikkitaiteellisten tuotantojen ja revyytuotantojen toteuttamisessa. Kuluneiden vuosikymmenten ajan seudun kulttuurikoulutukset, Ammattikorkeakoulu Novia, Yrkesakademin i Österbotten ja Wava-opisto, johon kuuluu myös Pietarsaaren Sinfonietta, ovat esittäneet menestyksekkäitä tuotantoja, toinen toisensa jälkeen. Hankkeen aloitteentekijä on Wava-opistoon kuuluva Pietarsaaren Sinfonietta yhteistyössä alueen kulttuurikoulutusten kanssa. Pietarsaaren Sinfonietta on joustava yksikkö, joka pyrkii toiminnallaan olemaan keskeinen osa Pohjanmaan kulttuuriarkipäivää. Sinfonietta toimii sekä koulutusorkesterina että musiikkikasvattajana ja orkesteri tekee jatkuvaa yhteistyötä monien erilaisten, kaikki taide- ja genrerajat ylittävien toimijoiden kanssa.

Musikaali “Tjugo sekunder” esitetään Schaumansalissa, Pietarsaaressa kevätlukukaudella 2022. Koronaviruspandemia pakotti tuotannon siirtämään ensi-iltaa useamman kerran, joten olemme erittäin iloisia voidessamme vihdoin toivottaa yleisön tervetulleeksi Schaumansaliin. Suunnitteilla on yhteensä kymmenen näytöstä, ensi-illan ollessa 19.3.2022.

“Tarvitset vain 20 sekuntia suurta rohkeutta ja sen jälkeen tulee tapahtumaan jotain hienoa”

Musikaali käsittelee erittäin ajankohtaisia aiheita, joita ovat yksinäisyys, ulkopuolisuus, mielenterveys ja väkivalta – aiheita, jotka ovat yhä yleisempiä nyky-yhteiskunnassa ja jotka aiheuttavat kärsimystä erityisesti nuorille. Hankkeen puitteissa tehdään aktiivista yleisötyötä, esim. vieraillaan kouluissa ja järjestetään yleisiä, nuorten ihmisten mielenterveyttä käsitteleviä työpajoja.

Musikaali toteutetaan pääasiassa opiskelijatuotantona ja näin ollen se osallistaa suuren määrän alueen kulttuurikoulutusten opiskelijoita. Wava-opisto tarjoaa musiikin, taiteen, teatterin ja tanssin koulutusta ja sanataidetta hankkeen puitteissa, Yrkesakademin i Österbotten musiikin ja visuaalisen taiteen koulutusta ja Ammattikorkeakoulu Novia tarjoaa musiikin, näyttämötaiteen, kuvataiteen, sisustussuunnittelun, graafisen suunnittelun ja valokuvauksen koulutusta. Centria-ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelma on mukana projektissa yhteistyökumppanina. Eri taidesuuntausten opiskelijoiden mahdollisuudet osallistua hankkeeseen ovat monet. Pietarsaari on erinomainen paikka uuden musikaalin pystyyn panemiselle – Campus Allegrossa itää useita satoja hienoja ajatuksia.

20 Sekunder musikal

Musikaalihanke tukee ja kehittää kulttuurikoulutuksia tarjoamalla määrätietoisille opiskelijoille mahdollisuuden kehittää taitojaan nykyisiä ja tulevia ammattiopintojaan sekä tulevaisuuden työtehtäviä silmällä pitäen. Hanke mahdollistaa myös aidot kohtaamiset eri taidelajien välillä (visuaalinen taide, tanssi, musiikki ja teatteritaide). Niille opiskelijoille, joita kiinnostaa työskenteleminen musikaali- ja musiikkiteatterialalla tulevaisuudessa, tarjoutuu tätä kautta ainutlaatuinen mahdollisuus yhdistää intohimonsa musiikkiin, teatteriin ja tanssiin. Käyttämällä kaksinkertaista roolimiehitystä hankeryhmä haluaa antaa mahdollisimman monelle opiskelijalle mahdollisuuden kehittää taitojaan entisestään. Hankkeeseen osallistetaan myös Campus Allegron opiskelijat näyttämötaidepedagogiikan, visuaalisen esittämisen, kuvataiteen, muotoilun ja valokuvauksen koulutuslinjoista, esimerkiksi näyttämötilan suunnittelussa, koreografiassa ja graafisen taiton osalta.

Hanketta rahoittavat Pietarsaaren kaupunki, Svenska kulturfonden, Svensk-Österbottniska samfundet, Brita Maria Renlunds minne -säätiö, William Thurings stiftelse, Pro Allegro r.y., Oy Strengberg Ab:s stiftelse för kulturella ändamål, Föreningen Konstsamfundet, Svenska folkskolans vänner, KulturÖsterbotten, Pietarsaaren Orkesterirahasto, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Wava-opisto, Yrkesakademin i Österbotten, Ammattikorkeakoulu Novia ja Centria-ammattikorkeakoulu.

Tuotanto

 • Uusi musikaali, tekijöinä: Ann-Luise Bertell, Christine Julin-Häggman & Matias Kuoppala
 • Ohjaaja: Mats Holmqvist
 • Kapellimestari: Martin Segerstråle
 • Koreografi: Ida “Inxi” Holmlund
 • Musiikin sovitus: Nils-Petter Ankarblom

Mukana

 • Pietarsaaren Sinfonietta, kuoro, Wava-opisto, Yrkesakademin i Österbotten, Yrkeshögskolan Novia & Musikteater i Österbotten.
 • Graafinen suunnittelu: Yrkeshögskolan Novia
 • Lavastus: Yrkeshögskolan Novia
 • Yleisötyö: Yrkeshögskolan Novia

Esitykset

 • 19.3 ENSI-ILTA
 • 20.3 Esitys 2
 • 22.3 Esitys 3 (esitys kouluille) & 4
 • 23.3 Esitys 5 (esitys kouluille) & 6
 • 24.3 Esitys 7
 • 26.3 Esitys 8 & 9
 • 27.3 Esitys 10


Pituus: n. 2 tuntia (lisäksi tauko)
Ikäsuositus: 10 vuodesta ylöspäin. Nuoremmat mielellään aikuisen seurassa.

Kotisivuilla www.20sekunder.com ovat osallistujien nimet ja tietoa lipuista.

Lisätietoja:
Anna Madsen, toiminnanjohtaja
Pietarsaaren Sinfonietta
anna.madsen@jakobstad.fi


Hanke ”Tjugo sekunder” on Pietarsaaren Sinfonietan, Wava-opiston, Yrkesakademin i Österbottenin, Ammatttikorkeakoulu Novian ja Centria-ammattikorkeakoulun välinen yhteistyö. Hankkeen muista yhteistyökumppaneista voidaan mainita Musikteater i Österbotten r.f., Pro Allegro r.y. ja Schaumansali.

Tjugo sekunder -musikaalin esitykset on suunnattu laajalle, kaksikieliselle yleisölle ja kohderyhmänä ovat koko seudun asukkaat. Musikaalin oheisaineisto, kuten yleisötyö ja kotisivut, ovat kahdella kielellä. Esitykset ovat ruotsinkielisiä. Oheisessa ohjelmakirjassa on yksityiskohtainen tiivistelmä sekä suomeksi että ruotsiksi. Tiivistelmän avulla yleisö voi helposti seurata juonta kielestä riippumatta.

 

Siirry "Uutiset"-sivulle