18.5.2021

Haitallisia vieraslajeja ryhdytään torjumaan talkoilla

Jättipalsameja

Näinä päivinä Raaseporissa käynnistyvät ensimmäiset vieraslajitalkoot, jotka kuuluvat Yrkeshögskola Novian johtamaan projektiin Luonnonkukkien Raasepori - haitallisten vieraslajien torjuntahanke. Projektin tavoitteena on saada vieraslajien valtaamia kohteita takaisin seudun luontaisille kasvilajeille. Talkootyön lisäksi hankkeessa kartoitetaan vieraslajien kasvupaikkoja, dokumentoidaan talkoiden tuloksia sekä tiedotetaan vieraslajeista.

Haitallisia vieraslajeja torjutaan, koska ne yksipuolistavat kasvi- ja eläinlajistoa ja kaventavat siten luonnon monimuotoisuutta. Vieraslajit ovat merkittävä ongelma myös Raaseporissa. Projektilla on suunnitteilla talkoita noin 15:ssä eri kohteessa, mutta haitallisilla vieraslajeilla on kunnassa suuri määrä kasvupaikkoja. Torjuntatyö on siten vasta alkuvaiheissaan.

Hankkeessa halutaan osallistaa kuntalaiset mukaan vieraslajitorjuntaan. Talkoot on suunniteltu ja ne järjestetään yhdessä seitsemän kyläyhdistyksen kanssa. Talkoot ovat iloista tekemistä, jossa huvi ja hyöty yhdistyvät. Kaikki ovat niihin tervetulleita. Vieraslajit, joita torjutaan, ovat ensisijassa jättipalsami, kurtturuusu, komealupiini ja espanjansiruetana.

Novia on ottanut vieraslajit osaksi opetustaan, ja ammattikorkeakoulun opiskelijat osallistuvat hankkeeseen muun muassa kartoittamalla vieraslajien esiintymisalueita sekä osallistumalla talkoisiin ja vetämällä niitä. Tärkeä tavoite projektissa on rakentaa verkostoa, joka työskentelisi pitkäjänteisesti haitallisten vieraslajien torjumiseksi ja niiden leviämisen estämiseksi.

Kyläyhdistysten lisäksi yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Raaseporin kaupunki sekä Raaseporin Luonto ry. Projektin pääasiallinen rahoitus tulee ELY-keskukselta sekä Svenska kulturfondenilta. Lisätietoa hankkeen kotisivuilta viikosta 21 lähtien osoitteessa www.novia.fi/luonnonkukkien-raasepori

Lisätietoa antavat myös:

Yrkeshögskolan Novia
Projektinvetäjä Kaisa Kauranen
kaisa.kauranen@novia.fi
puh. 041 548 2609

Erikoistutkija Jonna Engström-Öst
jonna.engstrom-ost@novia.fi
puh. 050 592 9224

Siirry "Uutiset"-sivulle