11.3.2015

Yrkeshögskolan Novia ja Baltic Yachts tekevät ainutlaatuista yhteistyötä konedynamiikassa

baltic

Yrkeshögskolan Novian kone- ja tuotantotekniikan Vaasan yksikön henkilökunta ja opiskelijat pääsevät testaamaan konedynamiikkaa suuressa purjealuksessa.

Baltic Yachtsille tehdyn opinnäytetyön yhteydessä lehtori Kaj Rintanen keskusteli Baltic Yachtsilla työskentelevien Mikael Nybergin ja Kim Kolamin kanssa siitä, millaisia haasteita yrityksellä on ja minkä tyyppistä osaamista yritykseen tarvittaisiin lisää. Keskustelussa kävi ilmi, että konedynamiikkaan, värähtelyyn ja ääneen liittyen olisi vielä tehtävä kehitystyötä. Aiemmin Baltic Yachts on käyttänyt näihin osaamisalueisiin ulkomaisia konsultteja, joiden palvelut ovat usein kalliita. Yritys oli kiinnostunut käyttämään lähiseudulta mahdollisesti löytyviä alan asiantuntijoita.

Lehtori Kaj Rintasen mukaan keskustelun tuloksena Yrkeshögskolan Novia ja Baltic Yachts ovat aloittaneet tutkimus- ja kehitysprojektin, joka integroidaan myös opetukseen siten, että kymmenkunta konedynamiikan kurssin opiskelijaa osallistuu projektiin.

”Päätehtävämme on testata ja tehdä laskelmia Baltic Yachtsin dieselaggregaatille sopivista värähtelyeristeistä. Tavoitteemme on minimoida 130-jalkaiseen purjeveneeseen asennettavan dieselaggregaatin aiheuttama melutaso. Testaamme erilaisia eristeitä ja mittaamme ns. rakennemelua, joka on oikeastaan rakenteisiin äänenä leviävää värähtelyä. Tulemme tekemään myös kallistumatestejä, joissa aggregaattia kallistetaan eri kulmiin ja sillä tavoin jäljitellään aitoja käyttötilanteita purjeveneessä”, Rintanen selventää.

”Sen lisäksi teemme myös suorituskykytestejä, joissa selvitetään yksityiskohtaisesti polttoaineen käyttöä erilaisissa meriveden lämpötiloissa, jotta saadaan selville koneen suorituskyky trooppisissa olosuhteissa”, Rintanen jatkaa.

”Projektissa opiskelijat pääsevät näkemään, kuinka teoriaa voidaan soveltaa käytäntöön, ja millaisia ongelmia voi käytännössä ilmetä”, sanoo Holger Sved.

Lisätietoja:
Yrkeshögskolan Novia, lehtori Kaj Rintanen, puh 044 780 5524
Yrkeshögskolan Novia, yliopettaja Holger Sved, puh 044 512 3207
Baltic Yachts, Engineer Engine, Plumbing & Hydraulic Systems, Mikael Nyberg, puh 040 524 2333
Baltic Yachts, Electrical Engineer, Kim Kolam, puh 050 343 2768

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle