9.10.2020

Novia ammattikorkeakoulu aloittaa LVI-insinöörikoulutuksen Raaseporissa

Campus Raseborg

Novia ammattikorkeakoululla on vahva yritysmaailman tuki panostaa uuteen LVI-suunnittelijasuuntautumiseen insinöörikoulutuksessaan Raaseporissa, Uudellamaalla. Uuden koulutuksen aloittamisen tukemiseksi monet alan kärkiyritykset ovat osallistuneet rahoitukseen lahjoitusten muodossa.

Kaksitoista yritystä ja kaksi säätiötä ovat lahjoittaneet yhteensä lähes 500 000 euroa Novialle LVI-suunnittelijasuuntautumisen käynnistämiseksi.

”Yritysyhteisön vahva tuki uudelle hankkeellemme on hyvin vakuuttavaa. Viime kuukausina olemme käyneet erittäin rakentavia keskusteluja yritysten kanssa, mikä luo hyvän pohjan uudelle koulutukselle. Taloudellinen panos on merkittävä, mutta yhtä tärkeä on vahva sitoutuminen, joka on osoitettu lahjoitusten muodossa. Tätä konkreettisempana yritykset eivät voisi näyttää sitoutumistaan”, sanoo Novia ammattikorkeakoulun rehtori ja toimitusjohtaja Örjan Andersson.

Suurimmat lahjoittajat ovat Granlund Oy, Ramboll Finland Oy, Raseborgs Energi AB, K.V.Lindholms stiftelse ja Sitowise Oy sekä Rakennusmestarien säätiö sr. Merkittäviä lahjoituksia ovat antaneet myös Systemair Oy, Oy Halton Group Ltd, Nibe Energy Systems Oy, Roth Finland Oy sekä Enervent Zehnder Oy ja Andelsbanken Raseborg.

Siru Lönnqvist, VVS Föreningen i Finland rf:n toiminnanjohtaja, on työskennellyt LVI-alan organisaatioiden avainhenkilöiden kanssa sitouttaakseen alan yrityksiä koulutuksen käynnistämiseksi Noviassa. Tähän työhön ovat tiivisti osallistuneet Magnus Sirén Talotekninen teollisuus ja kauppa ry:stä (Talteka), Matti Kiiskinen SKOL ry:stä ja Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijatista LVI-TU ry:stä.

"Olemme erittäin tyytyväisiä hyvään yhteistyöhön Novian johdon kanssa ja siihen, että ruotsinkielinen LVI-koulutus jatkuu Suomessa", Siru Lönnqvist sanoo.

Granlund Oy ilmoitti ensimmäisenä yrityksenä lahjoituksesta Novialle LVI-koulutusta varten.

”On tärkeää, että ruotsinkielinen LVI-insinöörikoulutus saa jatkoa. Granlundilla jo perinteet velvoittavat. Yrityksemme toinen perustaja Olof Granlund on jättänyt vahvan suomenruotsalaisen jäljen yhtiöömme ja sitä haluamme vaalia. Suomessa tarvitaan ehdottomasti jatkossakin vahvaa kansainvälisen tason LVI-tekniikan osaamista, kun rakennetaan kestäviä ja hyvinvointia tuottavia rakennettuja ympäristöjä”, sanoo Pekka Metsi, Granlund Oy:n toimitusjohtaja.

Useat yritykset ovat myös luvanneet tarjota vahvaa asiantuntijuuttaan yhteistyöhön, kuten mahdollisuutta hyödyntää uusia laboratorioita, tai opetuksen ja harjoittelujaksojen muodossa. Tällaisia yrityksiä ovat mm. Geberit Oy ja Bravida Oy. Kumppanina Geberit osallistuu tarjoamalla ainutlaatuisen, uuden korkeiden rakennusten LVI-asennusten "hydraulic tower" -laboratorionsa veloituksetta koulutuksen käyttöön.

”Avustamme vuosittain Novian LVI-koulutuksessa sekä Novian Raaseporin kampuksella että laboratoriossa ja näyttelytilassa uuden toimistomme yhteydessä, jonka otamme käyttöön vuonna 2021 Vantaalla”, sanoo Geberit Oy:n toimitusjohtaja Kim Lövkvist.

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopiskelijat Raaseporissa ovat tähän saakka kaikki suuntautuneet rakennesuunnitteluun. Vuodesta 2021 lähtien opintonsa aloittavat saavat toisen opintovuoden aikana valita suuntautumisekseen joko LVI-suunnittelun tai rakennesuunnitteluun.

”Olemme jo pitkään nähneet, että LVI-tekniikan osaamisen kysyntä on kasvanut yhteiskunnassa ja yrityksissä, samalla, kun yhä enemmän keskitytään ympäristöön ja kestävään rakentamiseen. Odotamme innolla, että vuodesta 2021 lähtien, voimme tarjota myös LVI-suunnittelun vaihtoehtoisena suuntautumisena uusille Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelijoillemme. Olemme myös innossamme mahdollisuudesta jatkaa yhä hedelmällisempää ja entistä laajempaa yhteistyötä rakennusalan ja muiden LVI-alan toimijoiden kanssa ", kertoo Novian rakentamisen koulutuksesta Raaseporissa vastaava Mats Lindholm.

Uuden LVI-suuntautumisen myötä Novia lisää Raaseporin rakennusinsinöörikoulutuksensa aloituspaikkamäärää 20:stä 30:een vuodesta 2021 alkaen. 

Lisätietoa antaa
Yrkeshögskolan Novia, rehtori Örjan Andersson, puh 050 527 2286
Yrkeshögskolan Novia, varatoimialajohtaja, rakennusinsinöörikoulutuksen koulutuspäällikkö, Mats Lindholm, puh 044 762 3760
VVS Föreningen i Finland rf , toiminnanjohtaja Siru Lönnqvist, mobil 050 512 4369

Lähettäjä
Yrkeshögskolan Novia, tiedottaja, Caroline Lång, puh 050 470 6592

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle