16.11.2020

"Kansainväliset opiskelijamme ovat voimavara Pohjanmaan kasvulle ja kansainvälistymiselle”

två studerande lutar sig mot en parkbänk

Vaasalaiskorkeakoulut: "Kansainväliset opiskelijamme ovat voimavara Pohjanmaan kasvulle ja kansainvälistymiselle”

Viisi vaasalaiskorkeakoulua yhdistää voimansa Vaasan kaupungin tuella saattaakseen seudun työelämän ja kansainväliset opiskelijat yhteen.

Vaasa on todellinen tietokaupunki, jossa opiskelee noin 13 000 opiskelijaa korkeakouluissa, jotka tarjoavat myös englanninkielisiä koulutusohjelmia. Lukuvuonna 2020–2021 Vaasassa opiskelee lähes 700 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Monet heistä haluavat jäädä seudulle valmistumisensa jälkeen mutta kokevat usein työpaikan löytämisen vaikeaksi muun muassa henkilökohtaisten verkostojen puuttumisen takia.

- Pyrimme ”Vaasa International Talents” -hankkeessa luomaan kontakteja työelämän ja korkeakoulujen kansainvälisten opiskelijoiden välille. Opiskelijat voivat tehdä yritysten kanssa yhteistyötä kirjoittaessaan opinnäytettään, ja jotkut opiskelijat myös tarvitsevat harjoittelupaikan osana opintojaan. Kansainväliset opiskelijat muodostavat suuren potentiaalin elinkeinoelämän kasvulle ja kansainvälistymiselle, sillä he voivat taustansa, kielitaitonsa sekä muiden kulttuurien ja markkinoiden tuntemuksensa ansiosta nähdä asiat ulkopuolisesta näkökulmasta, kertoo Anna-Karin Jansson, Yrkeshögskolan Novian Business Developer.

Hankkeeseen osallistuvat Vaasan kaupungin rahoituksella Vaasan yliopisto, VAMK, Yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi ja Hanken Svenska handelshögskolan. Yrkeshögskolan Novian integraatiokoordinaattori Pia Jünger vastaa syksystä lähtien hankkeen koordinoinnista.

- Kutsumme työelämän toimijat mukaan luomaan yhdessä seudullemme sopivia toimintamuotoja, Jünger kertoo.

- Työnantajat löytävät hankkeen avulla helposti kansainvälisiä lahjakkuuksia samalla kun sekä työnantajat että opiskelijat voivat hyötyä hankkeen tarjoamasta tuesta ja ohjauksesta, kertoo Vaasan yliopiston asiantuntija Sami Ilomäki.

Tuoreen kansainvälisen Eurostudent VII -opiskelijatutkimuksen mukaan puolet Suomessa opiskelevista kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista suunnittelee jäävänsä maahan ainakin toistaiseksi valmistumisensa jälkeen, kun taas 40 prosenttia ei ole vielä tehnyt päätöstä. Suomi on riippuvainen kansainvälisistä asiantuntijoista voidakseen turvata maan tulevaisuuden hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn. Samanaikaisesti maa kilpailee parhaista lahjakkuuksista kansainvälisellä areenalla. Talent Coastlinen keväällä 2019 toteuttamasta, kansainvälisiä opiskelijoita koskevasta alueellisesta tutkimuksesta käy ilmi, että opiskelijat selkeästi tarvitsevat henkilökohtaisia verkostoja ja tietyn kotimaisten kielten osaamistason, jotta he voivat saada jalkansa työelämän oven väliin. Henkilökohtaisten verkostojen ja kielitaidon lisäksi integraatiota helpottaa suomalaisen työelämän ja yhteiskunnan tuntemus.

- Vaasalaiskorkeakoulut haluavat osana ekosysteemiä luoda tällä panostuksella kansainvälisille opiskelijoille mahdollisuuksia vakiintua seudulle valmistumisensa jälkeen. Odotamme innolla pääsevämme seudun yritysten ja muiden toimijoiden kanssa kehittämään työkaluja, jotka vastaavat pitkällä aikavälillä pätevän työvoiman tarpeeseen, kertoo Yrkeshögskolan Novian rehtori Örjan Andersson.

Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä ELY-keskuksen ja TE-toimiston Talent Coastline -ekosysteemin kanssa, joka on osa kansallista Talent Boost -ohjelmaa. Tavoitteena on houkutella Suomeen kansainvälisiä osaajia ja saada kansainvälinen osaaminen jäämään maahan.

Lisätietoja antaa:
Yrkeshögskolan Novia, integraatiokoordinaattori Pia Jünger, puh. 050-478 2005
Vaasan yliopisto, asiantuntija Sami Ilomäki, puh. 029-449 8130
Yrkeshögskolan Novia, Business Developer Anna-Karin Jansson, puh. 050-472 5032

Lähettäjä:
Yrkeshögskolan Novia, tiedottaja Caroline Lång, puh. 050-470 6592

Kuva: Vaasan kaupunki/Katja Lösönen

logot

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle