15.3.2017

Yrkeshögskolan Novia inleder scenkonstutbildning i Jakobstad hösten 2017

IMG 2923 copy

IMG 2En förnyad scenkonstutbildning öppnar sina portar 2017 vid Jakobstad Campus Allegro – den mångkonstnärliga mötesplatsen i Norden. Utbildningen flyttar från Vasa till Jakobstad under sommaren.

I Jakobstad har man nu möjlighet att utbilda sig till dramainstruktör (YH) på Bachelor-nivå. Utbildningen ger studerande spetskompetens för att bli såväl skådespelare och regissör för tillämpad teater och/eller pedagog inom drama- och teaterverksamhet.

”När Yrkeshögskolan Novia i höst att inleder sin scenkonstutbildning i Jakobstad finns all Novias kulturutbildning samlad under ett tak. Studerande och vår personal ser med tillförsikt fram emot de synergieffekter och gemensamma mångkonstnärliga projekt denna samverkan kan medföra”, berättar enhetschef Sören Lillkung.

I Allegro byggs en ny så kallad black box–teater för utbildningen. Detta innebär en speciell, modernt flexibel form av scenrum, ett tomt svartmålat rum, där spelplatser och publikplacering kan varieras på valfritt sätt från en uppsättning till en annan utan den traditionella strikta uppdelningen mellan scen och salong. Salen kommer delvis att delas med den kommunala grundläggande konstundervisningen inom dans och teater som bedrivs av Jakobstadsnejdens musikinstitut. Under lediga perioder kan detta specialutrustade utrymme också hyras av utomstående aktörer som är i behov av övnings- eller föreställningslokal.

På utbildningen studerar man från hösten enligt en förnyad läroplan i vilken 60 studiepoäng pedagogiska studier ingår. Dessa leder till allmän generell pedagogisk yrkeslärarbehörighet och de integreras i de fyraåriga studierna. Utexaminerade dramainstruktörer arbetar på ett mångfacetterat arbetsfält såväl som utövande konstnärer som pedagoger inom tillämpad teater.

 

”Vi har under de senaste åren etablerat praktikplatser bl.a. vid Teater Stella Polaris i Norge, Unga Klara vid Stockholms stadsteater i Sverige, Lot-teater i Braunschweig i Tyskland, Skandinaviska skolan i Paris, Uusi Teatteri och Turteatern i Stockholm, Wasa Teater, Vera Stasi Danskompani i Italien och Teatteri Totti i Mwembe Tanzania”, berättar utbildningsansvarig för scenkonst Gabriele Alisch.

Examensarbetet består av två delar: en konstnärlig del och en skriftlig del. Arbetet utförs under den fjärde årskursen och det kan vara ett beställningsarbete eller ett utvecklingsarbete för en organisation, skola, teater eller dylikt.

I årets antagning som pågår 15.3-5.4 erbjuds tio studieplatser i Jakobstad.

Tilläggsuppgifter fås av
Yrkeshögskolan Novia, Enhetschef Sören Lillkung, tfn 044 780 5800
Yrkeshögskolan Novia, Utbildningsansvarig scenkonst Gabriele Alisch, tfn 050 372 7361

Avsändare
Yrkeshögskolan Novia, Kommunikationschef Jenny Svartsjö, tfn 050 561 7803

Gå till "Pressmeddelanden"