23.5.2019

Tvåspråkiga samarbetet Spira har målet att stärka företag i Åboland och Åbo

Spira

Samarbetet Spira, som gått under arbetsnamnet Nätverk X – Verkosto X, hade på tisdagen 21 maj sin premiär i Åbo. Evenemanget var tvåspråkigt – liksom nätverket Spira kommer att vara.

Under evenemanget presenterade arrangörerna servicedesign-processen bakom nätverket och presenterade höstens program. Dessutom fick de över 80 deltagarna på premiären bekanta sig med de studerandesamarbeten som ligger som grund för evenemanget, samt med studerandearbetet bakom namnet och logotypen för nätverket.

- Vi ledde en verkstad där vi arbetade med nätverkets ledningsgrupp för att hitta ett namn på nätverket. Namnet Spira har flera betydelser: det hänvisar till inspiration och spirande grönska, men även till kungarnas och byggnadernas spiror som visar på vision och framåtanda, säger Linnéa Fjällström, som medverkat i studerandegruppens arbete och som är studerande i företagsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo.

Kvällen innefattade en så kallad minimässa där projekt av olika slag, däribland studerandeprojekt, och andra intressenter presenterade sin verksamhet. Kvällen avslutades med ett framtidslotteri och alla deltagare på evenemanget fick en ”biljett till framtiden” med sig hem. Framtidsfondens Sitras rapport om megatrender låg som grund för det lättsamma Framtidslotteriet. 

- Samarbetet Spira behövs för att näringsliv och företag i regionen, Åboland och Åbo, ska kunna träffas, samarbeta och utnyttja varandras kunskap och tjänster utan språkbarriärer. Med det informationsdrivna samhälle vi har idag är det ofta personkontakterna som avgör framgången för ett företag, eftersom all information finns tillgänglig och man därför väljer bland kontakter, inte bland kunskap, säger Hanna Guseff, NÅA Business centers operativa ledare och facilitator i samarbetet Spira.  

Under kvällen talade Carl Pettersson, VD för Veritas Pensionsförsäkring, om framtidens näringsliv i Åboland och Åbo. Sebastian Fröberg från Affärsminglet gav tips för nätverkande och mingel. 

Bild från evenemanget: talare Carl Pettersson (VD Veritas Pensionsförsäkring), i publiken från höger: Camilla Ekman (Lektor i företagsekonomi, Yrkeshögskolan Novia), Patrik Nygrén (Pargas stadsdirektör) och Hanna Guseff (NÅA Business centers operativa ledare och facilitator i samarbetet Spira)

Mer information
Hanna Guseff
Operativ ledare, NÅA Business Center (samarbete mellan YH Novia och Åbo Akademi)
Lärare i företagsekonomi, Yrkeshögskolan Novia
040 556 20 51
Hanna.guseff@novia.fi

 

Spira är ett samarbetsnätverk som skapats av Pargas stad, Kimitoöns kommun, företagarföreningarna i Pargas och Kimitoön, Turku Business Region samt NÅA Business Center (partners Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia). Syftet med samarbetet är att främja näringslivet i skärgårdsregionen och Åbo. Målet med nätverket är att kunna erbjuda långsiktig hjälp åt företagare i utvecklingen av sin verksamhet genom att hjälpa dem knyta nya kontakter och erbjuda kunnande och hjälp i aktuella frågor som internationalisering och utveckling av affärsverksamheten.

Gå till "Nyheter"