18.2.2021

Nya lärmöjligheter vid Campus Aboa Mare i Åbo med simulering som är utökad med virtuell verklighet

aboamare vrtraining1

Simuleringsövningar är en viktig undervisningsmetod inom sjöfartsutbildning. Simuleringar används för att öva såväl beslutsfattande som de operativa åtgärderna. Nu har Yrkeshögskolan Novias utbildningscenter Aboa Mare introducerat simulering som är utökad med virtuell verklighet. Något motsvarande har oss veterligen inte genomförts någonstans tidigare.

Övningar i en virtuell verklighet, VR, (Virtual Reality) gör att man kan stiga in i fartygets utrymmen. Sedan länge har simulatorer som är fysiska kopior av fartygs kommandobryggor använts inom sjöfartsutbildningen. I dessa simulatorer används fysiska manöverorgan, spakar och knappar. I den virtuella verkligheten använder man virtuella knappar och virtuella spakar.

I den nya lärmiljön kan man öva åtgärder på ett fartyg där man i en felsituation förlorar förmågan att manövrera fartyget från kommandobryggan och fartyget i stället styrs från styrmaskinrummet. Man kan inte ta säkerhetsrisker till sjöss och simuleringsmiljöer är en säker miljö för “learning by doing”. Förutom att öva fartygsstyrning kan man öva kommunikation och samarbete. Dessutom kan redan övade färdigheter repeteras. Den virtuella verkligheten gör att miljön känns verkligare, vilket stöder lärandet.

"Då man skapat VR-miljön har särskild uppmärksamhet ägnats åt att upplevelsen ska kännas verklig och enkel så att övningen kan lyckas bra redan första gången. Tillämpningen har testats av professionella inom sjöfartsbranschen och de har gett utmärkt respons. VR-tillämpningen ger en överraskande sanningsenlig upplevelse av styrmaskinrummet och dess funktioner”, säger Carolus Ramsay, säkerhetschef på Finnlines.

aboamare vrtraining3

aboamare vrtraining2

 

Åbobaserade företaget CTRL Reality Ab har skapat VR-tillämpningen åt Aboa Mare. Vi har skapat många VR-utbildningar, men det här är den första med realtidskoppling till en simulator. Liknande användningsområden kan säkert hittas i många andra branscher”, säger Teijo Lehtonen, verkställande direktör på CTRL Reality.

"Nya lärmiljöer utvecklas ständigt på Aboa Mare för yrkeshögskoleutbildningen och för fortbildningen. Aboa Mare vill vara pionjär inom produktion av simuleringsutbildning och VR är det senaste tillskottet i vårt utbildningsutbud. Vi är stolta över att vara den första i världen att erbjuda det till våra studerande”, säger Micael Vuorio, viceprefekt vid institutionen för teknik och sjöfart vid Novia.

Du har möjlighet att prova på de nya utbildningslösningarna genom att ansöka inom gemensam ansökan 17-31.3 till Novias utbildning för sjökapten (sjökapten, YH) i Åbo.

CTRL Reality Ab är ett företag i Åbo som specialiserat sig på lösningar för virtuell verklighet och förstärkt verklighet. Företaget är en spinoff från Åbo universitet 2017. Läs mer här www.ctrlreality.fi

 

Mera information ges av:

Yrkeshögskolan Novia, Micael Vuorio, viceprefekt
Head of Maritime Academy and Training Center Aboa Mare
tfn 044 762 3413
micael.vuorio@novia.fi

Teijo Lehtonen, verkställande direktör
CTRL Reality Ab
tfn 044 440 0005
teijo@ctrlreality.fi

Video och pressbilder finns tillgängliga på: www.aboamare.fi/Aboa-Mare-Media

Gå till "Nyheter"