11.12.2017

Intressanta projekt inom European Project Semester, EPS vid Yrkeshögskolan Novia

Novia EPS Janica 6776

EPS är en projekttermin som erbjuds av arton europeiska universitet i tolv länder i Europa. EPS erbjuds till tredje och fjärde årets studerande vid Yrkeshögskolan Novia och riktar sig främst till ingenjörsstuderande.

Sedan starten 1994 har EPS blivit en stor framgång. EPS-programmet är utformat för att tillgodose examenskrav och förbereda ingenjörer med färdigheter för att möta utmaningarna i dagens världsekonomi. Studerande erbjuds att träffas i mindre grupper på 3-6 studerande för att arbeta med sina projekt. Internationella studerandegrupper arbetar med tvärvetenskapliga projekt för att matcha elevernas specialiseringar och förmågor samt att utveckla sin interkulturella kompetens och teamarbete.

”Just nu arbetar vi med fyra EPS-team, av vilka två med handledare från Vasa yrkeshögskola och Vasa universitet”, berättar Roger Nylund vid Yrkeshögskolan Novia. ”Det ena teamet Tomato Pickers uppdrag är att utveckla en robothand som kan plocka tomater utan att krossa dem. Teamet leds av Mika Billing från VAMK och består av Novia studerande från Nederländerna, Spanien och Frankrike. Vi är glada att smidigt kunna samarbeta över språk- och organisationsgränserna här på Technobotnia.

Novia EPS Janica 21

Novia EPS Janica 22

Teamet bestående av Hidde de Wit och Robbert Mannak från Nederländerna, Jordi Roig Bruguera och Xavier Botam Díaz från Spanien samt Matthieu Courmont från Frankrike visar hur roboten kan identifiera de röda tomaterna och plocka dem utan att de krossas.

”Vi har lite att slipa på innan den fungerar helt som den ska” berättar Matthieu Courmont från Frankrike. Teamet deltar med sitt projekt i en innovationstävling som ordnas av SICK. ”Vi har lagt ner otaliga timmar på vårt projekt under de fyra månader vi har varit här, så det ska bli intressant att få tävlingsresultatet” säger Courmont.

Det andra teamet, som leds av Rayko Toshev från Vasa universitet består av studerande från Tyskland, Nederländerna och Spanien. ”De arbetar med att utveckla 3D-printning via en robotarm vilken kan åstadkomma större frihetsgrad för printning”, berättar Nylund.

Novia EPS Janica 8954

Novia EPS Janica 8945

Poonam Khatti från Tyskland och Job Trommelen från Nederländerna demonstrerar hur robotarmen fungerar. De övriga teammedlemmarna är Juan Carlos García Pozo från Spanien och Luc Richters från Nederländerna.

Poonam Khatti är entusiastisk över projektet. Hon har alltid velat göra något liknande och nu fick hon sin chans. ”Jag har bara positivt att säga om EPS. Att få möjlighet att arbeta med ett mycket intressant projekt, lära mig om andra kulturer, träffa nya vänner och få se Finland – allt har varit roligt! Jag kan verkligen rekommendera EPS.” säger Khatti.

Studerande möts varje dag i klass, formatet är så att de i början av terminen har några kurser som tillsammans utgör 8-10 studiepoäng och resten av de 30 studiepoäng som terminen utgör, består av själva projektet. Standardkurser på EPS är Teambuilding and Intercultural Communication, Project Management, Technical Documentation and Reporting samt Survival Swedish. Därutöver brukar Novia erbjuda teknikkurs som stöder projektet.

De två övriga projekten inom EPS har varit Circular Economy som handleddes av Stefan Pellfolk och Wet Grain Packing som ingår i ett Nordiskt FoU-projekt och leds av Niklas Frände från FoU vid Novia.

Tilläggsuppgifter fås av
Yrkeshögskolan Novia, Senior lecturer in Leadership, Business and Ethics,
EPS-koordinator Roger Nylund
Tfn 050 527 2281

Gå till "Nyheter"