Aboa Mare, Åbo

Åbo som studieort

Åbo är en utbildningsinriktad storstad med över 40 000 studerande, studielivet i staden är livligt och har många traditioner. Åbo är ett utmärkt val av studiestad - här finns storstadens fördelar med brett utbud av aktiviteter men samtidigt har staden behållit en småstadskänsla. Allting ligger nära beläget och det är lätt att röra sig mellan hemmet och universitet. Kronan på verket är gemytliga Aura å som rinner genom och sätter sin prägel på staden.

Boendesituationen i Åbo är bra. Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) och Studentkåren tillhandahåller studerande med bra utrustade studentbostäder runt om i staden till ett förmånligt pris. Även den privata bostadsmarknaden kan vara ett bra alternativ för studerande i Åbo där man genom internet och tidningsannonser har möjligheter att hitta bra boende till ett bra pris. I Åbo finns det också gott om studiebostäder och bostäder på fria marknaden, och det är också många studerande som hyr dessa.

Campus Åbo 

Yrkeshögskolan Novia har verksamhet på två adresser i Åbo, vid Nunnegatan och Hertig Johans parkgata där sjöfartsutbildningen ges. Idag inhyser byggnaderna på Nunnegatan 4, som tidigare var Rettigska fabriken där det tillverkades tobak, utbildning. Hösten 2017 flyttar utbildningarna vid Nunnegatan till Henriksgatan 7.

På Nunnegatan finns studerande inom flera olika branscher. Här samsas blivande socionomer, hälsovårdare, sjukskötare och tradenomer om studieutrymmen i husen omkring den trivsamma innergården.  Nunnegatan som är en del av det gamla Åbo och ligger invid Aura å, ett stenkast från Domkyrkan och Åbo Akademi.

 

Aboa Mare Åbo ger sjöfartsutbildning

Våren 2013 flyttade sjöfartsutbildningen till nya moderna utrymmen på Hertig Johans parkgata 21. Med utsikt över hamnen håller sjöfarten till med specialutrymmen som kommandobryggor med simulatorer och en riktig stjärnhimmel. Vid Aboa Mare finns sjöfartutbildning på andra stadiet vid Axxell samt på yrkeshögskolenivå vid Novia. 

Kontaktuppgifter

Aboa Mare, Hertig Johans parkgata 21, 20100 Åbo, tfn (02) 432 3000, studiebyran.sjofart@novia.fi