bufflar2

04.11.2019 | Kommentarer

Agrologer på studieresa: Torsdag och vattenbufflar

På torsdagsmorgonen vaknade vi upp på Sundsvall City Hostel. Vi började dagen med att äta frukost i hostellets matsal. Klockan nio startade vi mot vårt besöksmål, Ängsholmens gård, i Harbo. Resan tog ungefär fyra timmar och väl framme på plats fick vi bekanta oss med vattenbufflar.

Gardsbutik

gardsbutik 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Gårdsbutik och mejeriet i bakgrunden.

På gården finns det ca. 40 djur. Gården har även ett eget mejeri och en gårdsbutik där man får köpa kött och ost. I mejeriet tillverkas buffelmozzarella och eldost, som vi även fick smaka på. Gården säljer dessutom ostar till återförsäljare i Stockholm, samt via nätet. På gården jobbar två personer heltid, och två med timlön under högsäsongen.

bufflar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ca. 20 bufflar på bete. Foto: Alexandra Wasström


Bufflarna gick på bete en bit bort från ladugården, intill stranden. De kom nyfiket fram till staketet när de fick syn på oss. Bufflarna är mycket effektiva på att ’’renovera’’ våtmarker, de är bra på att ta sig fram i vattnet, och fastnar sällan. Under heta sommardagar gräver de gropar i marken för att svalka sig, kyla tål de bra, men är känsligare för värme.

buffel narbild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



På hornens ’’årsringar’’ kan man räkna ut åldern på buffeln.

 

Bufflarna mjölkas två gånger per dag efter att kalven avvants, mot slutet av säsongen mjölkas de bara en gång per dag. Kalven går 6 veckor med kon för att få en bra start. Bufflarna utfodras enbart med hö, men då de mjölkas får de även kraftfoder.


Gården har nyligen skaffat solpaneler, som ger el till mejeriet, vilket de ansåg vara en lönsam investering.
Gården odlade enbart vall till sina djur.

ang

 

 

 

 

 

 

 




Grannens gräsmatta var väl bearbetad av vildsvin. I området finns ca. 150 stycken.

 

baten hemEfter besöket satte vi oss i bussen och började resan ner mot Stockholm för att ta båten över till Åbo. På M/S Galaxy åt vi buffé och sjöng karaoke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Text: Rasmus Norrén och Clara Vistbacka