20220906 103845

07.10.2022 | Kommentarer

Nöt- och fröterass, del 2


Sketch3

Vä 6 september

Hö 6 oktober

 

 

 

 

Sommaren flög förbi i ett huj och det blev dax att näta in träden i den anlagda nöt- och fröterassen. Nötträden fick gnagskydd och nät medans koreatallarna fick 'tält' av två ihopsatta kompostgaller. Har även skaffat frostduk (pakkaspeite) som jag skall vira in mina dyrgripar Loiko, Dave och Betty med, men inte förrän det frusit på och höstens alla blöta regn är förbi. Fleecen jämnar ut vinterns temperaturvariationer och skyddar mot piskande vindar och isregn. På våren skyddar de också stammarna mot den gassande vårsolen. Allt för att toppskotten skall klara sej och för att stammens bark inte skall spricka!

20221006 215042 COLLAGE5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men tillbaka ännu till sommaren och anläggningen. Sommaren gick smidigt med bevattningen, för det kom, otroligt nog, regn med jämna mellanrum. Totalt sprang jag vattenkanna rally 3 gånger! Det tog ett tag att få gräsmattan helt täckt. Först blev jag utan paff och sen fick jag vänta på att få hem ett litet traktorlass med bark från ett hyvleri i grannbyn. Hela projektet var nog väldigt utdraget, för som på somrar allmänt - det finns massor att göra i trädgården.

Studio 20221006 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag vet ännu inte helt säkert vad jag gör med framkanten av området då jag inte kan plantera jordgubb p.g.a myrorna. En tanke var låga rosbuskar men eftersom vitsvanshjortarna vandrar förbi just här så riskerar jag inte att plantera sådant dyrbart smörgåsbord åt dem. Skulle vilja hålla området helt och hållet i kategorin ätbart men samtidigt också vackert för ögat, då det är precis här man kör in på gården samt att detta är vad vi ser från köksfönstret. Just nu lutar det mot en kant av Vit blodnäva, som hjortdjur inte lär tycka om, och sen bryta upp det vita med knallröd rölleka.

Både nävan och röllekan blommar flera månader och röd-vita temat passar in med våra röda byggnader med vita knutar! Fram tills att jag vet vad jag skall slutligen plantera här så håller jag framkanten intäckt med svart plast för att ogräs inte skall få fäste. Behöver ännu hitta en till långsmal plastremsa. Eller den finns men skyddar för tillfället en brädhög. Den frigörs bara vi får bräderna in under tak!

20221006 155528 COLLAGE2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu på hösten planterade jag in två bärbuskar med ljusa bär (för att ej behöva täcka in för hungriga fåglar). En vitvinbär stickling Vit holländsk 2,5m väster om Dave samt en, på höstrean inköpt krusbär, Hinnonmäki gul på likadant avstånd öster om Dave. Därtill strösslade jag ut frön av kinesisk gräslök direkt på barken på tre ställen då jag hade en hink med fröställningar jag plockat från köksträdgården, för där får den inte sprida sej mera. Största delen blev över - så om någon vill ha? Bakom bärbuskarna strösslade jag ut ramslök frön, som jag hade tagit tillvara i våras. Det lönar sej ju att prova när man har egna gratis frö. Ett experiment jag inte har något att förlora på! Om fröna gror och det blir större bestånd av båda dessa vitlökssmakande löksorterna så kanske vitsvanshjortarna helt och hållet ratar att springa just här. Testar dessa, då allium släktet skall lära kunna klara av att leva med juglon som avsöndras från valnötsträd. Här kan du läsa om vilka andra växter som anses vara juglonresistentta. Så får se då sen hur vallörten precis invid stammarna kommer att klara sej eller bärbuskarna - Än gul svärdslilja och sälg i diket? Kommer ogräs att alls växa här? För tro mej, inte håller paff+bark ogäs helt i styr!

Sketch4

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, och så har vi flyttat hit en stor sten med traktor, som pricken på i:et, då paff/bark täcket var på plats. Hoppas nu bara att marken kommer igen efter kompaktionen från traktorhjulen. Stenen har legat här på vår tomt i över tio år och bara väntat på att hitta sin plats - och nu hittade den hem! Tänker mej att den skall fungera som värmebatteri som laddas upp av solstrålarna. Kan behövas såväl vår, sommar och höst här i vår breddgrad. Den mörka barken fungerar ju också som värmealstrare, dock lagrar och avger den ju ej värme. Gissar att framledes kommer vårsnön att smälta snabbt på denna platå och likaså kommer tjälen att tidigt släppa sitt grepp. Ahh, Våren - inte många månader tills vi ses igen! Kan redan känna doften!

Här kan du läsa del 1, Här skall experimenteras med odling av nötter och frön!

Kategorier: