bloggbild 2020

11.05.2020 | Kommentarer

Ingefärsprojektet och allt möjligt runtomkring på Stallsbacka i Sjundeå

Nästan en månad gått sedan senast, och NUUU har mycket hänt ! Växthuset har fått sin plast, gick förvånansvärt smidigt, och har redan hållit för snö...snöade en par cm idag elfte maj!

IMG 20200509 205820 3

Växthusplasten på plats

Gavlarna är ännu öppna med galler för - Halva hönsflocken med tuppen Tuhka flyttade in för att bearbeta jorden. I södra ändan är ett "hönståg" bestående av barnens trampolin med kompostgaller runtom. Ifall det blir för varmt inne i tunneln kan hönsen vara där .Igår var det närmare 15 grader ute och sol, men behagligt ändå i tunneln. Idag plus 2 och snö...så för hett har de inte ännu haft! 

Tunnel plus hönståg

Södra ändans "hönståg"

hönor inne i tunneln

Hönorna inne på sin jobbplats

Marken är ganska hård lerjord...grävde upp några tuvor med gräs och vände dem - massvis med daggmask trots att relativt torrt. Funderar på att blöta igenom etappvis hela bottnen, så kanske hönsen kommer åt att luckra upp markytan?

uppgrävd tuva

Maskhål...

hårt hörn

Så ser det ut idag

Försöker också med att täcka in en del i taget med smutsig nerbajsad halm från fårhuset, blir fuktigt och småkryp och hönsen börjar sprätta. Enligt planen alltså...Får se, har tänkt ge hönsen två veckor på sig att fixa bottnet!

smutshalm

Inbäddat hörn

Meanwhile inne i värmen... Ingefärsplantor och gurkmejaplantor planterades om i ämbar som bottnats med växtdelar och bokashi, sedan ett lager av mylla.

odlingsämbar

Ämbar (med hål i bottnen...) görs redo för plantorna - gräsklipp,bokashi,mull

plantor i ämbar

Planterade ,ännu inne i "orangeriet" väntande på varmare väder / färdigt växthus - gurkmeja, ingefära,tomat och gurka i bilden

Under tiden har alla lammen fötts - de blev 8 alltsomallt, får gå ute när det är varmt, men har ännu fårhuset som bas.  Fårklippningen hann vi också med - nu flera färgers ull som väntar på höstullen för att sedan skickas till Koskö Mill för att spinnas till garn.

smålamm

De senaste smålammen.Angel,Lucifer o Lucky

får ute

Lammens första utedag

Far o ull

Före, efter och all den fina ullen

Det var allt för nu , men till nästa gång skall lilla växthuset få sin duk, vi ser hur hönorna lyckades och fåren flyttar ut till sommarholmen !