Foto 01

24.10.2019 | Kommentarer

En FoU-ledares vardag

Hej på er och välkomna att följa med min vardag som FoU-ledare i Bioekonomi! Jag kommer att blogga några månader och berätta om sådant jag fått vara med om i mitt jobb som FoU-ledare i Bioekonomi på YH Novia. Några ord om mej själv, jag har jobbat inom FoU på Novia sedan 2013, före det jobbade jag som forskare på Aronia som var ett gemensamt Forsknings- och Utvecklingsinstitut för YH Novia och Miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi. Jag är utbildad biolog, har studerat och doktorerat vid Helsingfors Universitet. Efter att jag doktorerat jobbade jag som forskare i nio år tills jag 2013 fick jobbet som FoU-ledare i naturresursförvaltning, sedermera Bioekonomi. Där hade vi en kort sammanställning av min formella kompetens, men vad är det som får igång mej på morgonen? Ja, förutom kissnödiga och/eller busiga husdjur är det nog möjligheten att jobba för att saker (läs; världen, vardagen, miljön, livet) ska bli ett litet uns bättre. Naivt kanske, men man kan behöva hålla saker ganska tydliga för ibland blir det ganska komplicerat ändå!

De senaste åren har jag mer och mer börjat fokusera på hållbara livsmedelssystem. Vill man rädda världen, så är det ett bra sätt att slå flera flugor i en smäll. En annan livsvisdom man som FoU-ledare kan jobba efter, det där med fler flugor med en smäll! Livsmedelsproduktionen berör en enorm del av markanvändningen globalt idag, och är en stor drivkraft bakom minskande biodiversitet och sönderfallande ekosystem. Omvänt finns enorma förbättringar att hämta om man kan påverka livsmedelsproduktionen mot ett hållbarare håll. Kan vi göra jordbruksmarker till kolsänkor med hög biodiversitet har vi tagit många, stora kliv på vägen mot en hållbar framtid. Livsmedelsförädlingen kan också vara ett hållbart system som gynnar företagsamhet, jämlikhet och stärker lokala ekonomier. Hantverksmässig förädling av livsmedel utan tillsatsämnen har vi frångått på stor skala sedan 1950-talet. Kunskapen har fallit i glömska, men där den upplivas och sätts i arbete ser vi ökad företagsamhet på landsbygden, ökad mångfald i varusortimentet, företagen, råvarorna och ekosystemen. Det låter alldeles för bra för att vara sant och utan hårt arbete går det inte, men genom att skapa lokala hållbara livsmedelssystem så kan vi uppnå många av de av FN upplagda målen för hållbarhet (SDG – Sustainable Development Goals). Där hade ni det, sakerna som engagerar mej och får mej att stiga upp 6.20 på morgonen (ok, hunden Onni får den första halvtimmen, men det är han så väl värd).

Jag brukar säga att jag har bästa jobbet på Novia, för jag är så oförskämt lyckligt lottad att jag ofta får jobba med det jag brinner för. Min arbetsdag är välfylld  och jag har kunnat påverka innehållet i mitt arbete själv. Kollegerna är ett stort plus, i synnerhet de dagar då det kan vara extra tufft att få saker att gå ihop. Under min tid som bloggare här på Novialia ska jag dela med mej av spännande möten och olika evenemang jag fått vara med på som t.ex. FM i Mathantverk 2019 i Jyväskylä, arbetet med att grunda en Finlandssvensk Måltidsakademi, en träff för nätverk som jobbar med Östersjövänlig mat i den offentliga gastronomin och Saerimner 2019 (SM i Mathantverk i Sverige). Jag ska också berätta om hur det är att jobba med en Nordisk redaktion som gör vetenskapliga tidskrifter då Open Access står och knackar på dörren, och fundera på hur man jobbar med kontinuerligt lärande med projektresultat som källa för inspiration.

Välkomna med på resan, vi ses snart igen här på samma plats!