Framtidens jordbrukare

25.01.2022 | Kommentarer

Framtidens jordbrukare

Projektet Tulevaisuuden maanviljelijät (Framtidens jordbrukare) är ett samarbetsprojekt mellan sex yrkeshögskolor och tre yrkesinstitut som har utbildning inom lantbruksnäringarna. I projektet deltar också flera undervisnings-och försöksgårdar, bland dessa Västankvarn gård i Ingå som hos Yrkeshögskolan Novia fungerar som undervisningsgård där agrologstuderande provar på allt från ladugårdsturer till traktorteknik och växtodling.

Främja hållbar matproduktion

Målsättningen med projektet är att främja en hållbar matproduktion och utbilda jordbrukare för framtiden. Utmaningarna inom primärproduktionen är stora både globalt och lokalt. Det krävs anpassning till bland annat klimatförändringar och den ökande befolkningsmängden. Inom projektet vill man därför jobba för att öka kunskaperna och färdigheterna kring följande teman: återvinning av näringsämnen, hållbara energilösningar, cirkulär ekonomi samt begräsning av och anpassning till klimatförändringar.

Det tar en by

Med projektet vill man skapa ett bättre samarbete mellan utbildarna och förbättra undervisningen, bland annat genom att förbättra undervisningsmaterial och undervisningssätt och att få till ett försökskulturtänkande i verksamheten. Stort fokus kommer att vara på att våga prova på och utveckla saker tillsammans, att dela kunskap, data och information med varandra och att bygga upp ett nationellt nätverk av sakkunniga. Att ta itu med utmaningar inom matproduktionen och utbilda framtidens jordbrukare är inget man gör ensam, det kräver samarbete och starka nätverk.

Öka försökskulturtänket

Ett av målen är att uppmuntra till ett försökskulturtänkande. Inom det här projektet kommer Novias fokus inom försöksverksamheten att vara på växtodling och vattenvårdsåtgärder. Studerande ska få lära sig genom att få vara med och planera, observera, analysera, felsöka och hitta lösningar. På Novia är detta inget nytt, utan något vi kommer att fortsätta att jobba enligt. Studerande kommer att engageras inom ramen för kurser, examensarbeten och i form av praktik. Det kommer att vara viktigt att sprida information, dela data och resultat från försöken med de andra yrkeshögskolorna och yrkesinstituten. Eftersom Västankvarn gård sedan en tid tillbaka samlat in data från både ladugården och från gårdens solpaneler, kommer studerande att få arbeta med förutom data från våra egna försök, även med dessa och förstås göra jämförelser med vad de andra i projektet får fram.

 Bilden föreställer försöksrutor med spannmål.

På Västankvarn gård i Ingå har förutom Yrkeshögskolan Novia också Nylands Svenska Lantbrukssällskap försöksverksamhet inom växtodling. Bild: Västankvarn gård.
  

Virtuella studiebesök, faktafilmer och demon

Projektet har under hösten 2021 gjort en enkätundersökning bland studerande och lärare inom lantbruk och kartlagt vilka undervisningssätt och typer av undervisningsmaterial som används idag och vad man önskar i framtiden. Det visade sig att man bland annat önskar sig mer multimedialt material och projektet kommer därför att bygga upp ett utbud av virtuella studiebesök, faktafilmer och demonstrationsfilmer. Novia kommer att göra åtminstone ett virtuellt studiebesök till ladugården på Västankvarn, en modern lösdriftsladugård med robotmjölkning, under våren 2022. Planer finns även på att ordna en livesändning från Fältdagen på Västankvarn under sommaren 2022, om inte pandemin förstås ställer till det. Därtill tas det fram undervisningsmaterial, faktafilmer, demon om hur vi använder digitala verktyg och lösningar. Allt material som projektet tar fram kommer att finnas fritt tillgängligt på projektets webbsida och på Youtube.

 Bilden föreställer betande kor. I bakgrunden syns en ladugård.

På Västankvarn gård finns en lösdriftsladugård med robotmjölkning. Bild: Västankvarn gård.

 

 Projektet är finansierat av Jord- och skogsbruksministeriet / Försöksprogrammet för återvinning av näringsämnen 2020–2022 via NTM-centralen i Södra Österbotten. Projektet pågår fram till 31.12.2022.

logorimpsu 1

 


 

Texten har granskats av Novias campusredaktion och publicerats 25.1.2022.

granskatavnoviascampusredaktion