UL Roger Nylund novia alumnblogginlagg

14.10.2021 | Kommentarer

Blicken på bollen

Håll blicken på bollen säger man ibland i sportsammanhang. Det är ett gott råd. Rådet ges också metaforiskt i arbetslivet. Då kan det bli lite svårare. Min spontana tanke är då, vilken av dem? Jag har nöjet att få jobba med flera saker som alla är lika roliga och intressanta. Ledarskapsprogrammet inom Högre YH, Industrial Management and Engineering är en av dem. Programmet tog i höstas emot den tredje kullen på 27 studerande i den förnyade engelskspråkiga versionen. Den svenskspråkiga versionen Teknologibaserat Ledarskap hann under sina 11 år dimittera över 100 ingenjörer Högre YH. Några är ännu ”i röret” för examen. Det går inte alltid som på Strömsö, inte ens vid Novia!

MicrosoftTeams image 3

Glädjande nog har alumner, inte bara Novia-alumner, ute i arbetslivet hittat den här utbildningen till den grad att vi varje år haft många flera sökande än vi kunnat ta emot. Andelen studerande med andra modersmål ökar sakta, även om majoriteten ännu är finlandssvenskar. Våra internationella studerande kommer med helt andra infallsvinklar på ledarskap och arbetsliv, så de är ett mycket välkommet tillskott. Samtidigt är det ju också så, att våra egna YH-alumner, ”lokala förmågor”, som kommer från allt mellan Lovisa och Karleby jobbar i så olika miljöer att de också har väldigt mycket att lära av varandra. Det är något av det bästa med mitt jobb att få försöka facilitera utbyte av erfarenheter mot en fond av en eller annan ledarskapsteori, då det finns 100+ år av ledarerfarenhet i rummet! Vi har en härlig blandning av både nybörjare och gamla rävar i klass, tillsammans med dem som ännu väntar på sin tur att få ta ledaransvar. Sen är det förstås en fantastisk förmån att läsa i pressen om vad de små liven tar sej för efter sina studier. Några av dem vågar och vill ta stora ansvar och utvecklar verksamheter.

Ja, sa jag redan att ansökningstiden är i 5 – 19 januari, obs! kl 15! Notera det så du inte missat tåget! De andra bollarna att hålla ögonen på då? Ja det är förstås våra ungdomsstuderande inom produktionsekonomi, studerandeutbyten inom högskolenätverket European Project Semester och så lite utbildningsexport, men det är ”classified”, så det får vi ta en annan gång.

Text: Roger Nylund, Lektor i produktionsekonomi

Kategorier: