22.2.2022

Roger Nylund: ”Ledarskapets grundpelare”

Roger Nylund webb

Kolumnen har publicerats i Vaasa Insider 17.2.2022. 

Skribenten Roger Nylund är filosofie doktor och lektor i produktionsekonomi vid Yrkeshögskolan Novia.

Jag ska här med avstamp i Mikko Luomas utmärkta bok Johtoryhmän käsikirja diskutera ledningsgruppsarbete. Han nämner sex saker en ledare måste vara intresserad av om man vill kalla sig ledare. De är å ena sidan strategimål och värderingar, samt å andra sidan strukturetablerade praktiker och ledarstil.

Luomas poäng är, att fast alla dessa är viktiga, så vinner de tre sista alltid över de tre första. Ändå tenderar ledningsgrupper att ägna mycket mera tid åt de tre första: strategi, mål och värderingar. De kan på goda grunder anses vara kärnan i ledningsgruppens uppdrag, men påminnelsen känns viktig.

Uppdraget är inte fullgjort då dokument har producerats. Det krävs mera. På alla tre punkter.

Strategi kontra struktur

En välformulerad strategi är en grundförutsättning för att en organisation ska kunna bedriva framgångsrik verksamhet. Alla behöver förstå vart man är på väg och vad organisationen vill uppnå.

Men om strategin till exempel är att reagera snabbt på marknadens förändringar, så måste det också synas i strukturerna. Man kan inte ha centraliserat beslutsfattande och tung byråkrati.

Självfallet passar knappast den populära ”agile project management” heller för ett kärnkraftverksprojekt. Där är de strategiskt viktiga frågorna, som vi sett i Olkiluoto, säkerhet, inte snabbhet.

Mål kontra etablerade praktiker och ledarstil

Oavsett vilka mål man kommit överens om, spelar det mindre roll om företagets kultur eller etablerade praktiker är att acceptera att man inte nådde målen just den här veckan. Kultur äter strategi till frukost, sägs det.

Luomas budskap resonerar väl med min erfarenhet. Det är viktigt att ha tydliga och ambitiösa mål, men om praktiken och ledarstilen inte lever upp till dessa, faller de platt till marken. Man måste ”walk the talk”, leva upp till det man säger.

Här är det lätt för medarbetare att börja peka finger och raljera över ledarna som inte gör detta, men handen på hjärtat; hur många av oss klarar av det? Att nå målen kräver dessutom oftast allas insats.

Värderingar

De svenska forskarna Jansson, Blom och Alvesson visar med smärtsam tydlighet hur svårt det kan vara att hantera värderingar i en organisation. I sin kritiska bok Värdet av värdegrunder granskar de några organisationers värdegrundsarbete.

Man kan lugnt säga att det inte gick som på Strömsö. I ett pluralistiskt samhälle blir det lätt motstridigt att försöka formulera en organisations gemensamma värderingar.

Luoma lyfter i sin bok fram viktiga ledarskapsfrågor. I motsats till somliga konsulters ”x antal steg till framgång”, pekar han på sådant som varje ledare och ledningsgrupp har att hitta sina egna svar på. För det måste man göra. Själv.

Inom högre YH-utbildningsprogrammet Industrial Management and Engineering vid Novia är vi mycket stolta över att ha Luoma som vår återkommande gästföreläsare.

Litteratur

  • Luoma, Mikko (2021) Johtoryhmän käsikirja, Alma Talent, Helsinki.
  • Janson, Blom och Alvesson (2021) Värdet av värdegrunder, Fri Tanke, Lund.
Gå till "Taglistning"