Makuaistit hereillä Artesaaniruoan SM-kilpailussa

Kirjoittaja Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu – blogi » 22 maaliskuu 2018 | Kommentit

A1

Ruokakilpailun tavoitteena on auttaa tuottajaa kehittämään tuotettansa.

Pöydät on katettu pikkulautasilla, aterimilla ja puhtailla veitsillä. Kohta tuomareiden eteen tuodaan leipiä, juomia, meijerituotteita ja kastikkeita. Käynnissä on Artesaaniruoan SM-kilpailu jossa tuottajat ja yrittäjät kilpailevat lisäaineettomilla ja paikallisesti tuotetuilla tuotteilla.
– Muistakaa että kaikki on salaista. Ette saa kertoa kenellekään erillisistä tuotteista tai voittajista ennen kuin voittajat on julkistettu perjantai-iltana, kertoo Harriet Strandvik, joka vastaa tuomaroinnista.
Kilpailussa tuomarit saavat eteensä tuotteet anonyymeissä pakkauksissa. He saavat tietää tuotteen raaka-aineet ja joskus myös niiden alkuperän, ei muuta. Ennakkotiedot eivät saa vaikuttaa tuomareiden työhön.
Vaikka kilpaillaan kultamitaleista ja kunniasta, tuomareiden tärkein tehtävä on edistää artesaaniruokakulttuuria Suomessa. Tuottajia kiinnostaa eniten tuomareiden palaute.
– Se ei riitä, että kirjoitatte palautteeseen, että tuote maistuu hyvältä. Teidän pitää perustella miksi se maistuu hyvältä, muistuttaa Strandvik.
Tuomarit työskentelevät kolmen tai neljän hengen työryhmissä. Työryhmiä on yhteensä kymmenen ja ne on jaettu tuotekategorioiden mukaan. Mukana on esimerkiksi leipomotuotteet, marja- ja mehutuotteet, kylmät kastikkeet ja öljyt.
Tuomarit eivät saa poistua kilpailu paikalta ennen kuin voittajatuote on selvillä ja kaikista tuotteista on perusteelliset arvostelut. Jotta makuhermot pysyvät hereillä tuomarit voivat käydä nauttimassa neutralisoivia välipaloja: omenaa, kurkkua ja voileipäkeksejä.

A2