Kasvihuoneviljelijä, ruoka-artesaani ja kultamitalisti

Kirjoittaja Artesaaniruuan suomenmestaruuskilpailu – blogi » 8 joulukuu 2016 | Kommentit

Diana ja Johan Kinos osallistuivat ensimmäiseen Suomessa järjestettyyn artesaaniruokakoulutukseen 2013. Diana sanoo koulutuksen olleen lähtölaukaus omille tuotteille. -Emme koskaan olisi päässeet näin pitkälle ilman tuota koulutusta!

Heidän mieleWorkshop torkning Brusaby 15 16.11.2013 005stään parasta oli käytännön työskentely, kokeilut miten eri asiat käytännössä vaikuttavat esimerkiksi tuotteen koostumukseen. Ja nyt uskallamme antaa pidemmän myyntiajan tuotteillemme, joiden tiedämme säilyvän ilman lisäaineita. Saimme lisää itseluottamusta ja uskoa tuotteisiin. Kurssin ja kurssilaisten apu tuotekehittelyssä on ollut korvaamatonta. Se, että molemmat osallistuivat koulutukseen, on osoittautunut erinomaiseksi asiaksi. Paitsi että yhdessä opitut asiat muistuvat paremmin mieleen, kun on kaksi muistelijaa, niin ymmärrämme mistä toinen puhuu.

Pariskunta viljelee kasvihuoneissaan pääasiassa tomaattia, jonkin verran kurkkua, paprikaa ja chiliä. Aiemmin heillä oli pieni kioski, jossa myytiin kasvihuoneen tuotteita. Kysynnän kasvaessa rakennettiin isompi tilamyymälä, jossa myytiin myös muiden tuotteita. Pikkuhiljaa heräsi ajatus, että voisihan noita omia raaka-aineita jalostaa. Diana alkoi kokeilla, ja koulutuksen myötä syntyi valmiita myyntituotteita. Nyt pariskunnalla on valmistuskeittiö, jota he eivät usko koskaan tehneensä, elleivät olisi osallistuneet koulutukseen. Opastus hygieniaosaamisessa, vaadittavista materiaaleista ja tieto välineistöstä ja koneista on auttanut matkalla.

Paholaisen hillolla artesaaniruuan Suomen mestaruus!

-Onhan sitä Paholaisen hilloa ollut helppo myydä, mutta kultamitali oli silti yllätys, sanoo Diana. Lähdimme mukaan saadaksemme sille asiantuntijoiden arvion, mutta voitto oli tietenkin hyvä asia. Salaisuus huipputuotteen takana on raaka-aineiden tunteminen pienestä taimesta lähtien ja raaka-aineiden kunnioitus. - Kun on itse kasvattanut ja keittänyt kaiken voi seisoa tuotteensa takana sataprosenttisesti.

Onko kultamitallista ollut jotain hyötyä?
Monet ovat ostaneet viisi tai kymmenen purkkia, kun tiedämme heidän ennen ostaneen vain yhden. Nyt alkaa varasto olla tyhjä ja kaikki lähiseudun kaupat haluaisivat sen hyllyynsä.

Miksi ette tee jonkun muun viljelemistä raaka-aineista, kun kerran kauppa kävisi?
- Lopputulos ei olisi sama. Haluamme pitää jalosteemme oman tilan tuotteina. Elämme vuodenaikojen mukaan ja seuraava satokausi alkaa toukokuussa. Ensi vuoden sadosta jalostamme enemmän.

Entä osallistutteko tuleviin SM-kilpailuihin?
- Ilman muuta, mutta jollakin muulla tuotteella. -Odotamme myös artesaaniruuan jatkokoulutustilaisuuksia. Aina on jotain uutta opittavaa.

 

Djavulssylten

 

Teksti: Eija Lamsijärvi