Vad erbjuder tävlingen dig?

Skribent Finländska Mästerskap i Mathantverk blogg den 9 augusti 2016 | Kommentarer

För dig som ännu tvekar och inte har anmält dig till FM-tävlingarna, läs vad tidigare deltagare har att berätta. Vi presenterar några framgångsrika mathantverkare från Åland, som berättar om sina erfarenheter från SM-tävlingarna i Östersund.

Marskogens Lamm

Åsmund och Ann Sundberg från Marskogens lamm, fick guldmedalj år 2013 i klassen Värmebehandlad korv för sin ölkorv vid Eldrimners Öppna Svenska mästerskap för nordiska mathantverkare.

Marskogens Asmund och Ann Sundberg

Asmund och Ann Sundberg

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi kollade framförallt upp vilka ingredienser som var tillåtna, och försökte lusläsa på alla kryddburkar vad de innehöll, och försökte skaffa fram det som behövdes. Vi använder inga kryddblandningar men ibland kan en "ren" krydda ändå innehålla någon tillsats. Annars bestämde vi oss för att ha med en produkt som redan fanns i vårt sortiment. Det som gjorde att vi anmälde oss, var att en person med stort intresse för matlagning och närproducerat, menade att vi borde ställa upp i mönstringen.

Vad var det mest utmanande?

Det mest utmanande var att alls bestämma sej, innan bedömningen kändes det
verkligen utmanande att vara med på något för oss så främmande och ovanligt
som en mattävling.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Vi har fått mycket uppmärksamhet på olika sätt och kan använda vår ölkorv i vår marknadsföring. Vi märker också att kunder kan komma enkom till oss för att handla den guldmedaljerade ölkorven.

Marskogens olkorvMarskogens ölkorv

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Det är jätteintressant att få sin produkt bedömd av proffs som är insatta och kunniga. Vi har heller aldrig upplevt att man på något sätt känner sig utsatt i sammanhanget, utan det är konstruktiv kritik som gäller i allra högsta grad, så man kan se det som en möjlighet till produktförbättring. Dessutom får man möjlighet till utbyte med andra småskaliga livsmedelsproducenter i sin egen eller någon annan bransch.


Backmans Smakverk

I oktober 2015 avgjordes tävlingen Öppna SM i Mathantverk i Östersund. Backmans Smakverk deltog med flera produkter och lyckades knipa hem en medalj. Smakverkets Bomarsundskorv med smak av Ålandsmejeriets Bomarsundsost tog silver i kategorin ”Färsk Korv”.

Juryns motivering:

”Underbart saftig, krämig, god och härlig korv. Korv med många användningsområden vi kan tänka oss allt från fine dining till korv med bröd.”

silvermedalj 32mm 2015 platta

Hur länge och på vilket sätt förberedde ni er inför tävlingen?

Vi gjorde egentligen inga direkta förberedelser för tävlingen. Vi tittade på de produkter vi hade, plockade ut vilka vi tyckte representerade oss bäst och sedan förfinade och utvecklade vi de recepten. Då lufttorkade produkter tar rätt lång tid att producera är detta en fortgående process som håller på hela tiden.

Vad var det mest utmanande med tävlingen?

Alla tävlingar är en utmaning i sig. I alla bedömningstävlingar är det alltid svårt att veta hur juryn tänker och tycker. Vi lyssnar mycket på våra kunder och tar fasta på hur de upplever våra produkter. De produkter som de flesta tycker är bäst är ofta också något som en matjury kan gilla.

Vad har tävlingen och er fina placering fört med sig för ert företag?

Rent konkret har det ännu inte gett så stora effekter förutom uppmärksamhet och press. På lång sikt blir det självklart en kvalitetsstämpel som både förpliktigar och sporrar.

Bommarsund m medalj

Vad har ni för tips att ge andra mathantverkare som funderar på att delta?

Utgå från produkter som ni vet fungerar bra och som era kunder tycker om. Utveckla dessa men krångla inte till det utan var tydliga i smaker och grundidéer.

 

 

 


Kontakta gärna någon av tävlingsledarna om du har frågor gällande tävlingen. Anmäl dina produkter senast 26 augusti.
Här kan du bekanta dig med tävlingsreglerna.