Namnstark jury bedömer i första FM i Mathantverk

Skribent Finländska Mästerskap i Mathantverk blogg den 29 september 2016 | Kommentarer

Den 11 oktober är det dags. Då sker jurybedömningar av alla produkter i de öppna Finländska Mästerskapen i Mathantverk.

I tävlingen deltar drygt 60 företag med omkring 170 produkter inom kategorierna mejeri-, bageri-, fiskförädlings- och charkuteriprodukter, drycker, samt bär-, frukt- och grönsaksförädling och innovativa mathantverksprodukter. Tävlingsbidragen, som representerar hela landet samt Sverige, är indelade i sammanlagt 29 klasser.

Jurybedömningarna sker inför öppen ridå på tisdag 11 oktober från och med klockan 11 i det före detta kosthållet Smakis vid Yrkeshögskolan Novia. Du har alltså möjligt att på avstånd följa med domararbetet, som kräver uthållighet och bra smaklökar.

De nio jurygrupperna ägnar en hel dag åt att bedöma utseende, konsistens och inte minst smak och doft på de tävlande produkterna, till exempel blåmögelostar, hårdostar, marmelader, sylt, chutney, färskkorvar, lufttorkat kött, fiskprodukter, surdegsbröd och drycker. Företagsrådgivare Jonas Harald, från företagshuset Dynamo har kontrollerat alla anmälningar till tävlingen och gjort klassfördelningen av produkterna.
– Vi har ganska långt följt det svenska Mathantverkcentrets Eldrimners klassindelningar men även gjort en del förändringar med tanke på finländska traditioner. Vi har till exempel tagit med fyllda bageriprodukter, som ju är en stark tradition i Finland. En ny kategori, där intresset är stort, är fermenterade alkoholdrycker som nordiska viner och äkta cider, där vi har totalt 31 deltagande produkter, säger Harald.

Namnstark jury med medlemmar från när och fjärran

Projektledare Harriet Strandvik från Mathantverk på Åland håller i trådarna för det gedigna juryarbetet. Det är fråga om att pussla samman 46 jurymedlemmar i de olika jurygrupperna. Varje jurygrupp består av en branschkunnig juryordförande samt ytterligare minst tre medlemmar. I juryn sitter bland annat matskribenter, lärare, forskare och andra lekmän och aktörer inom matbranschen. Jurymedlemmarna presenteras här:

Som juryordförande verkar kända namn som bland andra bagarmästare Manfred Enokson, utbildad i Tyskland och verksam på Saltå Kvarn i Sverige och den tyskfödde köttmästaren Gero Geick, som är verksam både i Finland och Tyskland och känd bland annat för köttprodukterna som bär hans namn.

Manfred EnoksonGero Geick

Lauri Vaini p

 

 

 

 

 

 

 

        Manfred Enoksson                                       Gero Geick                             Lauri Vainio

Övriga juryordföranden, som kan nämnas, är krögaren Filip Langhoff från den Michelinbelönta restaurangen Ask i Helsingfors och sommelier Lauri Vainio, som har gjort en internationell vinkarriär. Marie Backrud Ivgren från Lövsta gård i Sverige och Matti Tapaila från HAMK är juryordföranden i mejeriklassen. Affärsutvecklare Mats Dernelid från svenska Smakriket bedömer produkterna i klassen för innovativa produkter, som har samlat 12 tävlingsbidrag.

Filip Langhoff

Marie Backrud Ivgren

Matti Tapaila2.pg


 

 


Filip Langhoff                                                  Marie Backrud Ivgren                               Matti Tapaila

Prisutdelningsceremonin äger rum på onsdag kväll den 12 oktober i samband med en festmiddag på Fiskars Bruk. Det här är ett ypperligt tillfälle att nätverka med mathantverkare och andra aktörer inom branschen och samtidigt äta en middag, som är tillredd på bästa västnyländska råvaror. Missa inte detta tillfälle, boka plats via länken nedan.

Programmet under FM-tävlingarna innehåller miniseminarier, företagsbesök och kvällstillställningar, som är öppna för alla. Bekanta dig med programmet och anmäl dig senast 4 oktober via länken.
Notera rabatten för studerande och deltagare under 30 år.

Du är varmt välkommen till Raseborg och de första öppna FM-tävlingarna i Mathantverk.