MarmeladKompaniet

Skribent Finländska Mästerskap i Mathantverk blogg den 23 augusti 2016 | Kommentarer

MarmeladKompaniet är ett litet mikroföretag i Pedersöre kommun , som har fokus på förädling av bär och frukter. Catarina "Nina" Ekblom från MarmeladKompaniet deltog för första gången år 2013 i öppna SM-tävlingarna i Östersund. Hon tilldelades silvermedalj i klassen kryddad marmelad med en päronmarmelad med smak av saffran & valnötter. Juryns bedömning var "God ,djärv och vacker! Fina bitar av päron och valnötter. Perfekt kokta päron."

MarmeladKompaniet paron3Orsaken till varför Nina deltog i tävlingen var att hon ville få feedback för sina produkter. – Jag kände att det var dags att få en ordentlig utvärdering av min marmelad och få veta hur den står i jämförelse med andra liknande produkter, berättar Nina. Familjemedlemmar, vänner och bekanta är också viktiga smakdomare, men det är inte riktigt samma sak. Det är lätt att bli hemmablind och då sker ingen utveckling, menar Nina. Beslutet att delta i tävlingen skedde ganska snabbt, och Nina blev också uppmuntrad av sin kollega Maria Vestergård att anmäla sina produkter. – Vi borde stöda och puffa varandra mer, menar hon.

 

 


Nina skickade sina produkter till tävlingen i Östersund med den regionala
projektledaren Jonas Harald och hon var MarmeladKompaniet diplom6själv inte på plats under själva tävlingen.
Det går bra att leverera sina tävlingsprodukter med någon annan tävlande eller kontaktperson, man behöver alltså inte själv vara närvarande. Utvärderingen som består av både poäng och ett skriftligt omdöme får man hem på posten. Utvärderingen är viktig tycker Nina, eftersom mathantverk innebär ständig utveckling av produkten. - Man behöver absolut inte vara rädd för feedbacken. Den är mycket värdefull för hantverkaren och hjälper en att jobba vidare.

MarmeladKompaniet fikonmarmelad3

 

Nina blev taggad av tävlingen och deltog i SM-tävlingen också år 2014, nu med en bärsymfoni. Den här gången blev det nästan medaljplats, produkten stannade ½ poäng från brons. Feedbacken hjälpte Nina att utveckla produkten ytterligare. Tävlingarna har gett MarmeladKompaniet synlighet och efterfrågan har ökat. Företagets kunder är delikatessaffärer, restauranger och bagerier. MarmeladKompaniets verksamhet har legat nere i omkring ett år pga. att Nina varit sjukskriven. Men kunderna har inte glömt företaget och produkterna och så småningom kommer Nina att starta tillverkningen igen.

MarmeladKompaniet sigillFM-tävlingarna i Ekenäs lockar också Nina och det är inte omöjligt att vi får se MarmeladKompaniet i tävlingen i oktober. Nina uppmuntrar alla mathantverkare att delta i detta ypperliga tillfälle att få professionellt omdöme om sina produkter och träffa andra mathantverkare.