Visa alla inlägg skrivna januari 2018

Det baltiska mathantverket har flyt

Skrivet av Heidi Barman-Geust den 15 januari 2018

Det baltiska mathantverket har flyt Aavo Mitt


Det estniska köket är nära besläktat med det tyska, ryska och skandinaviska köket, men bevarar sin säregna karaktär tack vare lokala matens äkta och rena element. Mathantverkare är en växande yrkeskår också i de baltiska länderna. Ett exempel på detta är tillverkningen av hantverksöl har exploderat i Estland under de senaste åren. Estniska bryggerier har snabbt intagit en särskild plats på den internationella scenen beroende på att deras produkter håller hög kvalitet och inkluderar traditionella estniska smaker.


På matmarknaderna och torgen runt om i de baltiska länderna hittar du till exempel bär av olika slag, grön- och rotsaker efter säsong, ostar av alla de slag, kött och chark, sylt, saft och marmelader, rapsolja och honung samt en mängd andra läckerheter från traktens producenter. Rödbeta, svamp, blåbär, honung och svarta vinbär är exempel på välkända estniska delikatesser. De största marknaderna ordnas i skördetiden på hösten från och med augusti, och under julsäsongen har det varit möjligt att inhandla mathantverksprodukter på jultorget i Tallinn, som anses vara ett av de bästa i Europa.


Finländska Mästerskapet i Mathantverk är öppet också för deltagare från de nordiska och baltiska länderna. I oktober deltog sju produkter från Estland i tävlingen vilket resulterade i en guldmedalj och ett hedersomnämnade.


Toores Jõud OÜ fick en guldmedalj för sin produkt Meadowsweet Jelly (älggräsgelé) i tävlingsklassen kryddad gelé. Maria Mägi från Toores Jõud var själv inte på plats under tävlingen men hon är glad över priset. – Guldmedaljen har naturligtvis hjälp mig att marknadsföra mina produkter under olika evenemang och på sociala medier, säger Maria. Guldsigillet är roligt att använda och hjälper till att få synlighet. Meadowsweet Jelly och ett stort antal andra estniska mathantverksprodukter hittar man i Kaubamajas matavdelning i nedre våningen på Viru Keskus. Angervaksa zelee1


Maidla Sillaotsa fick ett hedersomnämnade för sin kallpressade hampolja som tävlade i klassen Naturell Olja. Inga medaljer delades ut i den här klassen, på grund av för få tävlande, men juryn berömde produkten för dess kvalitet och ansåg den vara en färdig produkt för marknaden. – Tävlingen gav oss bra synlighet, berättar Aavo Mitt från Maidla Sillaotsa. Företaget har varit spannmålsproducent sedan år 1991 och började testa produktion av matolja för några år sedan. Produkterna tillverkade på hampa har blivit efterfrågade och finns att köpa i olika specialaffärer, marknader och direkt från gården.