Visa alla inlägg skrivna mars 2017

Mathantverksdagar 21-22.4.2017 i Kimito

Skrivet av Heidi Barman-Geust den 21 mars 2017

Mathantverksdagarna närmar sig! Det är första gången som det ordnas mathantverksdagar i Finland och vi ser framemot ett intressant program på Storfinnhova gård i Kimito.

storfinnhova2

Vi börjar på fredagen med lunch, därefter kommer Margot Wikström från Tackork gård i Nagu att berätta om varför hon blev mathantverkare. Margot är en aktiv mathantverkare som har fått flera medaljer från tävlingar i mathantverk för sina sylter, marmelader och drycker. Efter det fortsätter vi med ett annat tema då professorn och författaren Sinikka Piippo kommer att föreläsa om mathantverk ur en hälsosynvinkel. Sinikka är känd i Finland för sina många artiklar och böcker om medicinalväxter, örtmedicin och om att ta till vara vilda växter, men hon är även väldigt duktig inom området bär och frukter.

På eftermiddagen blir det besök till Kimito bryggeri där Jonas Sahlberg tar emot oss och till Närboden där Sabina Ekholm berättar om deras verksamhet.

Alla måltider kommer att vara en del av programmet, det kommer att bjudas på lokala råvaror och mathantverk som långt det bara går. På fredag kväll blir det middag som tre åboländska kockar tillreder;  Mats Grönblom från Storfinnhova gård i Kimito, Gunilla Törnroos från Westers Trädgård i Kimito och William Hellgren från Nestor´s Back Pocket på Korpo.

På lördagen kommer deltagarna i den första mathantverksutbildningen att vara på plats och det kommer att finnas möjlighet att köpa deras mathantverksprodukter i "Mathantverksbutiken". Sedan fortsätter dagen med att Eva Johansson som är krögare på Pensar Syd i den åboländska skärgården (på sommaren) och på Pensionat Mullfjället i Åre, Sverige (på vintern) berättar om varför hon vill servera mathantverk till sina gäster och hur det ligger till med efterfrågan på mathantverk hos restauranggästerna. Efter henne får vi besök av konsulten Ruben Madsen från surströmmingsön Ulvön i Sverige. Ruben, även kallad surströmmingskungen, kommer att berätta om livet som mathantverkare och särskilt om de positiva dagarna.

rubenmadsen

Vi hoppas att programmet intresserar alla aktiva och blivande mathantverkare och att vi blir många som samlas i Kimito! Dagarna är öppna för alla intresserade, så passa på att bjuda in alla matintresserade. Kom ihåg att anmäla dig före 31.3. Mera info finns ju på Kustens mats webbsida.

Vi ses i Kimito!

 

 

 

Bild: Surströmmingskungen Ruben Madsen