Visa alla inlägg skrivna januari 2017

Att skapa marknadsplats

Skrivet av Mona Salama den 23 januari 2017

Julmarknad tillsammans

Utbildningen inom mathantverk är i full gång. I skrivande stund har det nya året börjat och vi skriver januari 2017. Det är inte bara studier som pågår, även affärer skapas och framför allt affärssamarbeten.

Blogg1 Mattas gardsmejeri

Mattas Gårdsmejeri som marknadsplats

Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson träffade Jan och Anna Alm, hemma på deras gård, Mattas i början av december. Samtliga går mathantverksutbildningen inom projektet Kustens mat. Alla som går utbildningen just nu har en egen sida på Facebook, där skrev Jennifer den 5 december:

"Hej! Jan och Anna var hit idag och vi bestämde att vi skulle ha ett litet evenemang här på Mattas söndag den 18:e december kl. 11-15. Vi kommer att ha gårdsbutiken öppen och Jan och Anna kommer att sälja äpplen m.m. Är det någon av er som vill sälja/visa upp någon produkt är ni varmt välkomna! Hör av er så fort som möjligt så att vi har all info när vi lägger upp evenemanget!"

Det blev 40 inlägg under detta inlägg på den egna Facebook-sidan och snabbt hade man mobiliserat en fantastisk julmarknad där 4 studeranden sålde sina produkter samt 4 andra försäljare fanns på plats.

 

Blogg2 Mattas

Marknaden var välbesökt och annonserades enbart via sociala medier. De räknade att det var drygt 300 besökare. Lokaltidningen, Ålandstidningen nappade på detta och gjorde en liten notis inför och detta var säkert också ett viktigt bidrag till synligheten och att så många kom till Mattas gårdsmejeri.

Detta är ett bra exempel på vad samarbete kan göra - att gå samman innebär mer försäljning och synergier rent ekonomiskt och värdemässigt. Jag är säker på att de gärna ordnar evenemang tillsammans framöver!

Blogg3 hast

Ronja Brenner erbjöd hästskjuts - ett barnvänligt
inslag i ett trevligt evenemang!

Det intressanta är också att det 2016 fanns mycket julmarknader - vilket man på ett sätt kan tänka att är ett hinder, men visade sig var en möjlighet. Alla julmarknadsförsäljare drev upp intresset för dylikt och man lyfte, så att säga varandra - win-win!

Text och bilder: Harriet Strandvik