Visa alla inlägg skrivna november 2016

Guldfest på Åland

Skrivet av Mona Salama den 25 november 2016

Åland var det landskap, som kammade hem flest guldmedaljer i den första öppna FM-tävlingen i Raseborg i oktober. Hela 8 guldmedaljer delades ut till åländska mathantverkare, vilket är en fin prestation. Senaste lördag arrangerades  en Guldfest för att premiera de framgångsrika företagarna samt för att bjuda ålänningarna på smakprov och informera om mathantverksprodukterna och branschen. Smaka på guldprodukter arrangerades i köpcentret Maxinge på paradplats utanför Elnas Skafferi, där man hade möjlighet att köpa produkterna.

Utstallning2


Evenemanget öCamilla Gunell2ppnades av näringsminister Camilla Gunell, som gratulerade mathantverkarna och talade om smaker man aldrig glömmer. Åland håller på att utvecklas till en plats där man kan uppleva nya smaker och matupplevelser, konstaterade Camlla Gunell. Åland kan vara stolt över sina mathantverkare, som medverkar till utvecklingen.


Här kan du se ett klipp med Camilla Gunells öppningshälsning: länk

 

 

 

Guld i FM tilldelades dessa åländska produkter:   Smakprov brod

Övrigt matbröd: Svartbröd
Airis Gårdsbageri

Lufttorkat kött: Kallrökt fårstek
Marskogens Lamm

Lufttorkad korv: Viltsalami
Backmans SmakverkSmakprov

Värmebehandlad korv: Varmrökt fårkorv med enbär och peppar
Marskogens Lamm

Inlagda eller syrade grönsaker: Kurre Gurka
Nordiska matkompaniet / Smakbyn

Hård ost: Mattas Anne
Mattas GårdsmejeriSmakprov Smakverket

Mögelost: Wätteros Gård Ekologisk getost
Wätteros Gård

Youghurt: Mattas Meja - naturell gårdsyoghurt
Mattas Gårdsmejeri

 

I den första öppna FM-tävlingen i Mathanverk deltog 60 företagare från Finland och Sverige med sammanlagt 170 produkter.

Guldfesten arrangerades av Kustens Mat på Åland, Harriet Strandvik och landsbygdsutvecklare Lena Brenner. Efter Guldfesten bjöds guldmedaljörerna på middag på restaurang Nautical.

Gruppbild2 HL

 

Text och bilder: Mona Salama

Om juryarbetet under FM i Mathantverk 10-13 oktober 2016

Skrivet av Mona Salama den 11 november 2016

Idag är det exakt en månad sedan FM-tävlingen i Mathantverk gick av stapeln. I det här blogginlägget förflyttar vi oss tillbaka till Smakis, där det intensiva juryarbetet gjordes den 11 oktober. Harriet Strandvik, som är projektledare för Mathantverk Åland, ansvade för juryarbetet vid de första FM-tävlingarna.

När väl alla 46 jurymedlemmar fått de första produkterna att bedöma stannar liksom tiden upp, i rummet råder full koncentration. Energin är intensiv, spänd och samtidigt högtidlig. Klockan är runt 11 på förmiddagen och arbetet sträcker sig fram till 20 på kvällen-....

Nu ska det avgöras vilka produkter som kommer att vinna, likväl att alla de inlämnade 173 produkterna på vägen mot en eventuell medalj får en ingående granskning och ett eget slutprotokoll.

mg 2Bloggen brod

 

 

 

 

 

 

 

Juryns uppgift är att bedöma varje produkt individuellt, vad tycker jag om detta? Varje produkt är anonym, märkt med bara ett ID-nummer. I det personliga protokollet skall de fylla i sin egen åsikt, innan diskussionen med de andra i gruppen börjar och juryn är klar med ett slutprotokoll för varje produkt. Jurymedlemmen för bageriprodukter ska först svara på frågan:

  • Hur ser brödet ut? Form, yta, färg, glans...
  • Vilken konsistens har brödet? Jämnhet, porighet, smulighet, seghet....
  • Hur smakar brödet? Hur doftar brödet? grundsmaker, intensitet, kryddor, balans....
  • Vilket poäng vill jag ge brödet? 1-5 på utseende. 1-5 poäng på konsistens och 1-10 poäng för smak och doft.
  • Mitt helhetsomdömet skriver jag också ner och räknar ner ett total poäng, max 20 för just detta bröd....

Inne i ett avskilt rum intill den stora salen i huset "Smakis" doftar det fest - man känner en intensiv doft av alkohol, bär och frukter. Jurygruppen för nordiska drycker är i full gång med att granska och bedöma nordisk cider, skumvin, dessertvin och matviner. Alla har vi sett typbilden av sommelierer i full färd med att snurra drycken runt i glaset och sedan låta näsan sjunka djupt ner i vinglaset, just så ser det ut i detta rum. Spottkopparna fylls snabbt med avsmakade skvättar. Jurygruppen för nordiska drycker är i full koncentration och arbetar metodiskt och professionellt under ledning av Lauri Vainio.

Bloggen vinglas

Bloggen viner

                    
      Linda Stenman-Langhoff, Carina Sontag och Lauri Vainio                  

 

 

 

SM i Mathantverk som mentor

Tack vare gott saBloggen Harriet Bodilmarbete med arrangörerna för SM i Mathantverk (Eldrimner - mathantverkscentrum i Sverige) lyckades vi göra bra förberedelser och få hjälp med arrangemangen. I veckor innan själva tävlingen arbetade jag, Harriet speciellt intensivt med Jonas Harald i Österbotten som var ansvarig för tävlingsbidragen. Tack vare färdiga checklistor från Eldrimner och rådgivande samtal mobiliserade vi det praktiska inför det första öppna FM i Mathantverk.

Det var roligt att Bodil Cornell själv var på plats under tävlingsdagen och det kändes som om vi hade en vakande gudmor på plats! Till och med några praktiska frågor på plats kunde vi ha, en diskussion handlade om man skulle räkna noggrann matematik med poängen och göra medeltal med decimaler eller inte? Det viktigaste var att man i gruppen var konsekvent och att det inte fanns en skriven regel (inte heller i Eldrimner) om att matematiskt räkna på poängen. Det viktigaste var att slutdiskussionen - slutpoängen sattes i ett gemensamt samtycke. Om man kom fram till slutpoängen med stöd av decimaler eller inte var upp till ordförande och gruppdemokrati att avgöra.Bodil Cornell, Eldrimner & Harriet Strandvik ansvarig för juryarbetet under FM

Vinnarna koras

När de sista tappra jurymedlemmarna var klara, var det kväll och långt ifrån klart sammanställt vem som var medaljörer och vem som fick fara hem med "bara" ett värdefullt slutprotokoll, Under onsdagen innan prisutdelningen och festmiddagen arbetade jag, Jonas, Anna Häggqvist och Eija Lamsijärvi intensivt med att sammanställa och i mån av möjlighet göra översättningar till svenska och finska av omdömen på de vinnande slutprotokollen samt att vi i sista stund i gott samarbete med Mona Salama fick vinnardiplomen klara från ett lokalt tryckeri. Spänningen var tät inför den högtidliga och fina prisutdelningen. Kaj Kunnas som var konferencier hade vi också försett med ett välskrivet manus med lite kuriosa om vinnarna. Vi hade ju till exempel vinnare i FM som också vunnit i SM och vinnare i Nordiska drycker som utmärkt sig även internationell.

Bloggen fiskBloggen barochfrukt

 

 

 

 

 

 

 

Här jobbar Mikael Selander, Filip Langhoff,                                   Jurygruppen bär&frukt: Maj-Britt Pihlström, Leo Gammals
Marianne Rönnholm (skymd) och Mari Rosenqvist 
                      (lite skymd av Eija Lamsijärvi från arbetsgruppen i FM),
                                                                                                                 Sinikka Piippo och Elisabeth Eriksson.

Juryn

Varje jurygrupp skall ledas av en professionell och branschkunnig person, därtill anlitas andra fackmän och intresserade lekmän samt gärna matjournalister. Inom mejeriprodukterna kom det in så många produkter att vi i ett ganska tidigt skede delade in dem i två jurygrupper med två ordförande.

Det var en styrka att ha med erfarna ordföranden från Sverige som deltagit i SM-tävlingen i Eldrimner. De tillförde en bra ryggrad och gav saklig input i arbetet. Vi delade in juryarbetet och tävlingen i 8 kategorier:

• Bageriprodukter, ordförande var Manfred Enoksson
• Charkuteriprodukter, ordförande var Gero Geick
• Mejeriprodukter, de två ordförandena var Marie Backrud-Ivgren och Matti Tapaila
• Fiskprodukter, ordförande var Filip Langhoff
• Frukt- och bärprodukter, ordförande var Sinikka Piippo
• Grönsaker- & svampprodukter och kalla krydd- & matsåser, ordförande var Karin Limnell
• Nordiska drycker, ordförande Lauri Vainio
• Innovativt mathantverk, ordförande Mathias Dernelid

Här finns hela listan på vilka som deltog i juryn: Länk till FM-sidan och jurylistan.

Under FM-dagarna framkom genom just dessa erfarna juryordförande om vikten av att lämna in hela produkten. Juryn bedömer med fördel en hel ostbit framom en liten vakuumförpackad ostbit, Samma gäller vikten av att lämna in en hel korv, framom skurna bitar. Man får fram så mycket mer sensoriska fördelar med att utgå ifrån en hel bit. På brödsidan verkade detta vara en självklarhet.

Bloggen hartbrod                                                                                     
                                                                           Här bedöms klassen "hårt bröd"

Hela FM i Mathantverk är ett utvecklingsarbete för branschen som är ny i Finland och som förtjänar uppmärksamhet och metodisk utveckling, tävlingen som förhoppningsvis får en fortsättning, är en viktig länk i detta arbete. Det pågår som bäst en summering av feedback från hela arrangemanget. Många jurymedlemmar har svarat på en enkät, här är ett ax-plock från två jurymedlemmar:

"Trevligt och lärorikt, återkommer gärna som jurymedlem. Gärna en gemensam lunch för deltagare i juryarbetet efteråt, vi behövde ventilera. Kanske även en "gallring/kvalitetskontroll" av produkter innan tävling om det blir många flera produkter än detta år. Tack för trevligt arrangemang!"

"Kilpailussa kaikki sujui hyvin; erityiskiitos siitä, että tuomarit saivat mukavaa välipalaa ja että seuraavat tuotteet olivat heti arvioitavissa, kun tuomariryhmä oli arvioinut edellisen satsin. Kiitokset jury-ryhmälle hyvästä työstä."

Text och bilder: Harriet Strandvik