Det baltiska mathantverket har flyt

Skrivet av Heidi Barman-Geust den 15 januari 2018

Det baltiska mathantverket har flyt Aavo Mitt


Det estniska köket är nära besläktat med det tyska, ryska och skandinaviska köket, men bevarar sin säregna karaktär tack vare lokala matens äkta och rena element. Mathantverkare är en växande yrkeskår också i de baltiska länderna. Ett exempel på detta är tillverkningen av hantverksöl har exploderat i Estland under de senaste åren. Estniska bryggerier har snabbt intagit en särskild plats på den internationella scenen beroende på att deras produkter håller hög kvalitet och inkluderar traditionella estniska smaker.


På matmarknaderna och torgen runt om i de baltiska länderna hittar du till exempel bär av olika slag, grön- och rotsaker efter säsong, ostar av alla de slag, kött och chark, sylt, saft och marmelader, rapsolja och honung samt en mängd andra läckerheter från traktens producenter. Rödbeta, svamp, blåbär, honung och svarta vinbär är exempel på välkända estniska delikatesser. De största marknaderna ordnas i skördetiden på hösten från och med augusti, och under julsäsongen har det varit möjligt att inhandla mathantverksprodukter på jultorget i Tallinn, som anses vara ett av de bästa i Europa.


Finländska Mästerskapet i Mathantverk är öppet också för deltagare från de nordiska och baltiska länderna. I oktober deltog sju produkter från Estland i tävlingen vilket resulterade i en guldmedalj och ett hedersomnämnade.


Toores Jõud OÜ fick en guldmedalj för sin produkt Meadowsweet Jelly (älggräsgelé) i tävlingsklassen kryddad gelé. Maria Mägi från Toores Jõud var själv inte på plats under tävlingen men hon är glad över priset. – Guldmedaljen har naturligtvis hjälp mig att marknadsföra mina produkter under olika evenemang och på sociala medier, säger Maria. Guldsigillet är roligt att använda och hjälper till att få synlighet. Meadowsweet Jelly och ett stort antal andra estniska mathantverksprodukter hittar man i Kaubamajas matavdelning i nedre våningen på Viru Keskus. Angervaksa zelee1


Maidla Sillaotsa fick ett hedersomnämnade för sin kallpressade hampolja som tävlade i klassen Naturell Olja. Inga medaljer delades ut i den här klassen, på grund av för få tävlande, men juryn berömde produkten för dess kvalitet och ansåg den vara en färdig produkt för marknaden. – Tävlingen gav oss bra synlighet, berättar Aavo Mitt från Maidla Sillaotsa. Företaget har varit spannmålsproducent sedan år 1991 och började testa produktion av matolja för några år sedan. Produkterna tillverkade på hampa har blivit efterfrågade och finns att köpa i olika specialaffärer, marknader och direkt från gården.

 

Nytt nyhetsbrev!

Skrivet av Heidi Barman-Geust den 21 december 2017

 

Vi har sammanställt höstens händelser i ett nyhetsbrev. Du kan läsa det här!

God jul och gott nytt år!

Elina leipoo knäkei suurella sydämellä

Skrivet av Heidi Barman-Geust den 12 december 2017

"Kaunis käsityötaitoa henkivä ulkomuoto. Rapea koostumus. Moninainen tasapainoinen makumaailma." Elina Lineri3

Tämän arvioinnin sai Elinan Linerin leipoma Hamppuknäkei viime lokakuussa Raaseporissa käydyssä Artesaaniruuan SM-kisassa. Hamppunäkkileipä saavutti hopeasijan luokassa kovat leivät. Elinan tie näkkileipäleipäyrittäjäksi alkoi pari vuotta sitten, kun ystävän häihin tilattiin erilaista leipää. Elina päätti kokeilla näkkileivän tekoa ja herkullisten näkkäreiden suosio yllätti. Leipä tuli myyntiin Paimion lähiruokarenkaassa ja Elina perusti Elinan Knäkei-toiminimen näkkileipien ympärille.

Tällä hetkellä knäkei löytyy neljää eri makua: rosmariini, hamppu, puna- ja mustapippuri ja chili, mutta aina silloin tällöin Elina kokeilee uusia makuja. SM-kilpailujen jälkeen hamppuknäkei on noussut asiakkaiden suosikiksi ja moni on halunnut kokeilla palkittua tuotetta. Myös Elinan äidin pyörittämän catering-yrityksen Pitopastantin asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita rapeasta näkkäristä, joka valmistetaan paikallisista raaka-aineista.

Knäkei myydään tällä hetkellä pelkästään suoramyynnin kautta, mutta Elina toivoo, että lähitulevaisuudessa jäisi tuotteita myös pienten herkkupuotien myyntiin. Hän ei kuitenkaan haaveile tuotannon kasvattamisesta, vaan haluaa pitää valmistuksen pienimuotoisena ja käsityömäisenä ja mukavana harrastuksena.

Artesaaniruuan SM-kilpailua Elina kehuu hienona kokemuksena. Hänellä oli aikomus osallistua jo vuonna 2016, mutta seurasi kilpiluja sivusta. Silloin leipurikollega Elina Rantamäki Mathildedalin Kyläleipurista saavutti hopeasijan omalla näkkileivällään.

- Kilpailu antoi hyvää mieltä ja motivaatiota, koska sain virallisen todistuksen siitä, että olen oikealla tiellä, Elina toteaa. Tämä on varsin vaivaton tapa saada arviointi omasta tuotteestaan. Kilpailusta saa puolueetonta ja asiantuntevaa palautetta. Elina harkitsee osallistumista myös ensi kevään SM-kisaan, tällä kertaa toisen näkkileivän kanssa, joka ei viimeksi menestynyt kilpailussa. Tuomariston palautetta kannattaa hyödyntää ja yrittää kehittää tuotetta paremmaksi, hän pohtii.

Seuraava Artesaaniruuan SM-kilpailu järjestetään 21.-23. maaliskuuta 2018 Raaseporissa. Ilmoittautuminen on nyt auki ja jatkuu 18.2.2018 asti.

Lisätiedot: www.novia.fi/mathantverkfm/fi