Lantbruk 2.0 - Maatalous 2.0

Lantbruk 2.0 – Maatalous 2.0 on ammattikorkeakoulu Novian bioekonomian laitoksen johtama hanke Uudellamaalla. Hankkeen rahoittajana toimii Svenska Kulturfonden. Pääteemoja ovat kestävä maatalous, ilmasto, kiertotalous, yrittäjyys ja elinvoimainen ruoantuotanto.


Ruoantuotantomme ja maaseutumme tarvitsee uudenlaista yrittäjyyttä selvitäkseen heikon kannattavuuden haasteesta, sekä ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden heikentymisen tuomista ongelimista. Maatalousyrittäjän on osattava myydä tuotteensa ainutlaatuisena ja kestävänä valintana kuluttajalle, sekä lisättävä yhteistyötä muiden tahojen kanssa.


Kestävään maataloustuotantoon permakulttuuri ja regeneratiivinen viljely voivat tuoda hyödyllisiä työtapoja. Peltomaan humuspitoisuuden lisääminen, viljelykasvien monipuolistaminen ja maanmuokkauksen vähentäminen ja muut regeneratiiviset menetelmät parantavat viljelykasvien sietokykyä poikkeuksillisissa sääoloissa ja sitovat samalla hiiltä maaperään.


Kun maaperä on täynnä elämää, myös viljeltyjen tuotteiden ainutlaatuinen maku tulee parhaiten esiin. Jottei paikallisten tuotteiden erityisyys häviäisi massaan, vaihtoehtoiset ruokaverkostot, kuten REKO lähiruokarenkaat soveltuvat hyvin myyntikanaviksi. Kestävät viljelytavat ja vaihtoehtoiset ruokaverkostot soveltuvat sekä isokokoiseen että pienimuotiseen tuotantoon, sadoista peltohehtaareista keittiöpuutarhaan.