Mathantverksdagar på Åland

Kopia av bakgrund

Mathantverksdagarna Bördi´ Nördi´ NamNam ordnades 27-29.5.2018 på Åland. 


Programmet finns här!

 

 

 

 

Hade du inte möjlighet att vara på plats? Eller vill du lyssna på nytt?  Vilken tur att dagarna bandades!

Här kan du läsa en sammanställning över dagarna:
Sammanställning.pdf

Här kan du titta på de bandade livestreamen:
Måndag 28.5.2018
Tisdag 29.6.2018

Här finns presentationerna:
Att skapa upplevelser - från ok till wow!  - Lena Mossberg
Branschråden på Eldrimner - bakgrund, betydelse och hur vi jobbar med dem - Bodil Cornell
Erfarenheter av vattenbufflar  - Pontus Elvingson
Master-class i försäljning - Sara Strömgren 
Företagsprofilering och storytelling - Eva-Jo Hancock och Michael Hancock
Åland på tallriken, #Axgan - Lena Brenner

Vi passade även på att ställa lite frågor till våra föreläre. Kolla vad de svarade:
Vad är Eldrimner?  - Bodil Cornell
Vad betyder #Axgan? - Lena Brenner
Hur blir en upplevelse Wow och inte bara ok? - Lena Mossberg
Hur gör man en god mozzarella? - Linda Elvingson
Varför borde vi ha fler vattenbufflar i Norden? - Pontus Elvingsion
Vilka är de tre vanligaste missarna vid försäljning? - Sara Strömgren
Vad blir det till middag? - Michael Börklund

 

Följande personer föreläste under Mathantverksdagarna:

 

Eva Jo portrEva-Jo Hancock
Eva-Jo arbetar med konceptinredning av offentliga lokaler främst krogar, hotell och barer samt grafisk formgivning. Hon har bott och jobbat på Åland, i Stockholm, New York och Paris. Idag turar hon mellan Eckerö, Stockholm och Paris.

Specialitet: vi arbetar alltid med en tydlig röd tråd i projekten, ett tydligt koncept som syns i alla detaljer från logo, material, färger, tilltal, belysning, menyer till detaljer på WC. Allt hänger ihop och allt kommunicerar! Har inrett och konceptat två krogar som kommit med i White guide. Prisbelönt för Europas främsta bengaliska krog 2017.
Nominerad till Årets formgivare av Sveriges Tidskrifter. Creative director för HelkvällSthlm som sålts på DesignTorget och legat på deras säljtopp.

 

Michael Hancock svv

Michael Hancock
Manusförfattare och dramaturg för TV-dramaproduktioner och dokumentärer åt bland annat SVT, FST Yle och Arte, – däribland ”Patent nr 986 – Håkan Lans, ett svenskt geni mot världen”, ”Wallenbergs” och Drömmen om Ponape”, med två Kristallennomineringar. Huvudförfattare och storylinechef för TV-dramaproduktioner åt bland annat SVT och TV4. Hancock är flitigt anlitad som dramaturg och uppskattad gästföreläsare hos bland annat SVT, UR, TV4 FST-YLE och Berghs School of Communication i ämnena dramaturgi och storytelling.

 

SaraYosefSara Strömgren
Head of Visitor Experience. Företaget Excellent Education Stockholm är ett svenskt bolag som har kontor i Los Angeles, Paris, Dubai, Belgien, Indien och Sverige. Ansvarar för anställning av chefer, utbildning av personal, hur vi presenterar vår produkt/upplevelse och ansvar för att sätta konceptet. Har tidigare arbetat som Regions chef på Designtorget samt i juryn som är de som ansvarar för vad vi tar in i butikerna till försäljning. Har sjutton års erfarenhet av att utbilda i: personlighetsprofiler, teambuilding, kroppsspråk, säljprocesser, försäljningsteknik nyckeltal (dvs viktiga mättal).

 

 

 

 

 

 

GreystudioLenaLena Mossberg
Att skapa upplevelser - från ok till wow!

Professor i marknadsföring vid Handelshögskolan, Göteborgs Universitet. Lena arbetar med projekt inom mat och turism samt har arbetat med destinationsutveckling på temat mat. Under sin föreläsning kommer hon att lyfta fram hur du kan skapa extraordinära upplevelser kring den lokala maten.

 

Bodil CornellBodil Cornell
Branschråden på Eldrimner - bakgrund, betydelse och hur vi jobbar 
med dem.

Initiativtagare till, och verksamhetsledare för Eldrimner. Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk. Bodil tilldelades 2017 Agronomförbundets utmärkelse “Årets Agronom” med motiveringen: ”I ett land där livsmedelsproduktionen under lång tid präglats av ökande volymkrav och storleksrationaliseringar har hon med stor passion visat att det även finns andra vägar. Hon har gett stolthet åt mathantverkare som både bevarar det traditionsbundna och som skapar nya innovativa livsmedelsprodukter. Tack vare henne har vi bland annat ett årligt återkommande SM i mathantverk, utbildning av ca 500 personer per år och en omfattande rådgivningsverksamhet till småföretagare. Bodil Cornell, initiativtagare och verksamhetsledare för Eldrimner - Nationellt resurscentrum för mathantverk, tilldelas titeln Årets Agronom 2017 för hennes envetna kamp att stärka och synliggöra det svenska mathantverket vilket bidrar till en hållbar och levande landsbygd.”

 

IMG 2013IMG 1050Linda Elvingson och Pontus Elvingson från Ängsholmens Gårdsmejeri
Mozzarella som mathantverk, Linda Elvingson
Erfarenheter med vattenbufflar, Pontus Elvingson

Linda och Pontus, dotter och far, tillverkar svensk buffelmozarella från mjölken de egna vattenbufflarna ger. Vattenbufflarnas mjölk är långt ifrån den enda uppskattade gåvan - deras roll som våtmarksrenoverare tämligen nyupptäckt och spännande. Linda och Pontus delar på ett engagerande och smittsamt inspirerande sätt med sig av erfarenheter från hela kedjan från våtmark via vattenbuffel till den egna mozarellan.

Lena BrennerLena Brenner, Ålands landsbygdscenter
Åland på tallriken, #axgan

Som landsbygdsutvecklare arbetar Lena långsiktigt, inspirerande och ihärdigt för att stärka Åland som en matregion genom olika projekt där Skördefesten på Åland kan nämnas som juvelen i kronan. Eventet har inte bara satt den åländska maten utan även producenter och destination på kartan och är en årligen återkommande tradition för både inresande och lokalbefolkning. Lena har även del i REKOutvecklingen lokalt samt agerar på nordisk nivå med uppdrag inom Nordiska Miniterrådets samarbeten.