Campus Åbo

Varmt välkommen till Campus Åbo! 

Enhetschefens hälsning

Bästa studerande,

novia henriksgatan

Varmt välkommen till Novia och Campus Åbo på Henriksgatan 7, där ca 960 studerande studerar. Vid den andra verksamhetsadressen i Åbo, Campus Aboa Mare, Hertig Johans parkgata 21, finns ca 300 sjöfartsstuderande.
I Åbo ges utbildning inom olika områden. Här kan du utbilda dig till tradenom, sjukskötare, hälsovårdare, socionom eller sjökapten på
kandidat- eller högre högskolenivå. 

Under din första studievecka och introduktionskursen som då inleds, presenteras en hel del information och du kan redan nu bekanta dig med läroplanerna på Novias hemsida, https://www.novia.fi/utbildning/ansokan-och-studier/laroplaner

Varmt välkommen!

Enhetschef
Eva Sandberg-Kilpi

Studiestart

Studierna (dagstudier) inleds måndag 27.8.2018 kl. 10.00 i Auditorium 101 på första våningen på adressen Henriksgatan 7, Åbo. 

För information om utbildningar som förverkligas som flerformsstudier samt högre YH-utbildning, läs mer under respektive utbildning (länk lite längre ner).  

Första veckans program är preliminärt enligt följande:

 • Måndag 27.8
  • kl.10.00-14.45 Kort gemensam info, sedan utbildningsspecifikt program. Lunch med väntutorer.
  • kl.14.45 Rundtur på Campus

 

 • Tisdag 28.8
  kl.8.15-10.00 Utbildningsspecifikt program
  kl.10.15-11.00 Gemensam program: studiestöd
  kl.11.00-12.15 Lunch med väntutorer
  kl.12.15-14.15 Gemensamt program : Välkommen till Novia

 • Onsdag 29.8
  kl.8.15-11.00 Gemensamt program: Amazing Campus Åbo
  kl.11.05-13.15 Lunch (med väntutorer)
  kl.13.15-16.00 Utbildningsspecifikt program enligt undervisningschema

 

 • Torsdag 30.8
  kl. (8.15)-10.00 Utbildningsspecifikr program enligt undervisningsschema
  kl.11.00-12.15 Lunch (med väntutorerna)
  kl.10.00-16.00 Study in Turku mässa (kl.12.15 gemensam promenad till mässan)

 

 • Fredag 31.8
  Utbildningsspecifikt program enligt undervisningsschema

 

Här hittar du information som rör samtliga nya studerande vid Yrkeshögskolan Novia.

Information för respektive utbildning

Dagstudier

 • Hälsovårdare (YH) och sjukskötare (YH), Åbo

Den praktik som ingår i examina inom social- och hälsovårdsbranschen genomförs på sjukhus och andra vårdinstitutioner. På grund av patientsäkerheten samt studerandes och personalens arbetssäkerhet ska alla lämna uppgifter om de vaccinationer som de fått. Studiehälsovården behöver grundläggande vaccinationsuppgifter från studeranden inom social- och hälsovård. Samling av vaccinationsuppgifter sker med elektronisk blankett. Fyll i och skicka blanketten så snart som möjligt. 

Gör så här: Gå till www.åbo.fi. Välj social- och hälsovårdstjänster, eHälsoservice och logga sedan in på eHälsoservice. Inloggningen/identifieringen sker med bankkoder eller mobil ID. Ifall du inte har möjlighet till elektronisk identifiering, ta kontakt med studiehälsovården, tel. 02 266 1570. Först skall man göra ett avtal om elektronisk skötsel av ärenden. Via följande länk hittar du mera information om avtalet och servicen: http://www.turku.fi/sv/elektroniska-tjanster-pa-ett-och-samma-stalleDet är viktigt att komma ihåg att ge tillåtelse till både text- och webmeddelanden, för att vi ska kunna svara elektroniskt. Fyll därefter i blanketten Frågor till studeranden av social- och hälsovård samt YHS, frågeformulär för fösta årskursen. Hälsovårdaren går igenom de elektroniska blanketterna redan under sommaren och ger anvisningar om fortsättningen/hur gå till väga. Ifall alla vaccinationer och andra utredningar är i skick, kommer du att få ett skriftligt intyg om lämplighet för praktik. Om du behöver en pappersversion, fyll i blanketten ”Studeranders vaccinationsuppgifter” och posta blanketten till adressen: Studiehälsovård, Tavastgatan 10, 3:e vån., 20500 Åbo. Om du har frågor gällande blanketterna ta kontakt med Studiehälsovården tel. 02 266 1570. 

Utbildningsanvarig På plats från och med 13.8.2018.
Terminsansvarig
På plats från och med 13.8.2018.

 

 • Socionom (YH), Åbo 

Utbildningen till Socionom (YH) inleds med information om studierna. De första kurserna startar redan första veckan och studerande får bekanta sig med lärande i klassrumsmiljöer samt i smågrupper.

Du som antas till studierna får ett informationsbrev i augusti. Då får du närmare information om studierna och det detaljerade schemat för de första veckorna.
Från och med 13.8 finns vi på plats för att besvara eventuella frågor.

Bekanta dig på förhand med utbildningens läroplan (Socionom, Åbo, Läroplan 2018, DF) samt informationen som gäller hälso- och vaccineringskrav.

Den praktik som ingår i examina inom social- och hälsovårdsbranschen genomförs på sjukhus och andra vårdinstitutioner. På grund av patientsäkerheten samt studerandes och personalens arbetssäkerhet ska alla lämna uppgifter om de vaccinationer som de fått. Studiehälsovården behöver grundläggande vaccinationsuppgifter från studeranden inom social- och hälsovård. Samling av vaccinationsuppgifter sker med elektronisk blankett. Fyll i och skicka blanketten så snart som möjligt.

Gör så här: Gå till www.åbo.fi. Välj social- och hälsovårdstjänster, eHälsoservice och logga sedan in på eHälsoservice. Inloggningen/identifieringen sker med bankkoder eller mobil ID. Ifall du inte har möjlighet till elektronisk identifiering, ta kontakt med studiehälsovården, tel. 02 266 1570. Först skall man göra ett avtal om elektronisk skötsel av ärenden. Via följande länk hittar du mera information om avtalet och servicen: http://www.turku.fi/sv/elektroniska-tjanster-pa-ett-och-samma-stalle. Det är viktigt att komma ihåg att ge tillåtelse till både text- och webmeddelanden, för att vi ska kunna svara elektroniskt. Fyll därefter i blanketten Frågor till studeranden av social- och hälsovård samt YHS, frågeformulär för fösta årskursen. Hälsovårdaren går igenom de elektroniska blanketterna redan under sommaren och ger anvisningar om fortsättningen/hur gå till väga. Ifall alla vaccinationer och andra utredningar är i skick, kommer du att få ett skriftligt intyg om lämplighet för praktik. Om du behöver en pappersversion, fyll i blanketten ”Studeranders vaccinationsuppgifter” och posta blanketten till adressen: Studiehälsovård, Tavastgatan 10, 3:e vån., 20500 Åbo. Om du har frågor gällande blanketterna ta kontakt med Studiehälsovården tel. 02 266 1570.


Avdelningschef och utbildningsansvarig  
Terminsansvarig 

 

 • Tradenom (YH), Åbo

Utbildningen till Tradenom (YH) inleds med information om studierna, både studiesättet och själva läroplanen. De första kurserna startar redan första veckan och studerande får bekanta sig med lärare, kurserna i läroplanen och hur det är att arbeta i smågrupper med ett konkret projekt. Studerande kommer att indelas i team som har möjlighet att starta upp egen affärsverksamhet där de kan utföra kurserna samtidigt. Därför är det viktigt att vara med från början. Det första året är studierna gemensamma för alla. Efter det kan man välja att profilera sig inom turism, redovisning eller marknadsföring. Andra och tredje året har man också gemensamma kurser och läser sedan sina profileringskurser vid sidan om dessa. Första praktikperioden inleds 2.5.2019. Om du har frågor gällande studierna var gärna i kontakt!

Avdelningschef och utbildningsansvarig På plats från och med 13.8.2018.  

 

Flerformsstudier

 

Degree programmes conducted in English.

Allmän information om Campus Åbo

Campus Åbo ligger centralt i Åbo, nära torg och affärskvarter, men samtidigt inne i stadens stora högskole- och universitetsområde. Den projektifierade utbildningen sker i nya utrymmen på Henriksgatan från och med hösten 2017. Läs mera här.

Campus Åbo, studerandeservicepunkt

Servicepunkten finns på andra våningen och betjänar studerande dagligen kl. 8.00 - 9.30 och 11.30 - 13.00. Här kan du sköta ärenden som gäller bl.a. studieintyg, nycklar och försäkringsintyg. Du kan även kontakta servicepunkten ifall det uppstår problem med WinhaWille och datanätverkets lösenord. Campusets servicepunkt betjänar alla studerande men alla utbildningar har också en egen studiesekreterare. Se kontaktuppgifter längst ned på sidan.

HID-nyckel

Observera att det är obligatoriskt att ha en egen HID-nyckel så länge man studerar vid campus Åbo.
Information om hur man löser ut nyckeln kommer senare.

Ny låntagare vid Åbo Akademis bibliotek

Vill du ha ett lånekort till biblioteket vid Åbo Akademi så bör du ansöka om det via denna blankett: https://survey.abo.fi/lomakkeet/3962/lomake.html . Lånekortet måste ansökas om senast dagen innan man vill ha lånekortet.

BYOD praxis (Bring Your Own Device)

Campus Åbo vid Yrkeshögskolan Novia arbetar ständigt på att förbättra och modernisera sin undervisning och sin pedagogiska profil. Eftersom datorer blivit ett så vardagligt element i arbetet för alla, så uppmuntras alla studerande som inleder sina studier att ha egen utrustning (dator) med sig för det reguljära studiearbetet (Bring Your Own Device praxis BYOD). Enheten kommer fortsättningsvis att ha en datasal, speciellt för den del av studiearbetet som kräver tyngre programvara och specialutrustning.

Utrustningen ska lämpa sig för att

 • göra anteckningar
 • skriva text med kontorsprogram och använda presentationsprogram
 • använda e-böcker och annat interaktivt material 
 • ansluta sig till skolans trådlösa nätverk
 • användning av video och online-material
 • delta i kollaborativt skrivande
 • distribution av elektroniska filer med lärare och studerande
 • vid behov använda särskild programvara som ämnet förutsätter

Utrustning

 • Allmänt rekommenderas en bärbar dator
 • För normal användning rekommenderas 13-14 tums skärm, men för grafiskt arbete rekommenderas en 15-tums eller större skärm
 • Det är rekommenderat att vid inköp se till att utrustningens kapacitet räcker för det tänkta skolarbetet (minnes- och processorkapacitet, typ och storlek på hårddisk)
 • Det är värt att satsa på kvaliteten på enheten samt batteritiden
 • Operativsystemet som rekommenderas är Windows 7 eller nyare, Mac OS X har inte så omfattande stöd
 • Linux och andra operativsystem stöds inte

Office 365 ProPlus

Office 365 ProPlus tjänsten ger både studerande och personal möjlighet att ladda ner Officepaketet gratis och installera till sin egen privata dator hemma. Man kan installera Office till 5 datorer (PC eller MAC) och 5 mobila enheter (plattor och smarttelefoner).

Följande program ingår i Office paketet: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access, Publisher, Outlook, Skype for business, InfoPath, OneDrive for business

Parkering

Novia har inga egna parkeringsplatser för varken studerande eller personal.

Allmän information om Åbo

Nedan finns några länkar med allmän information om Åbo som kan vara nyttiga.

Studiestad Åbo >>

Visit Turku >>
här hittar du info om bl.a. evenemang, sevärdheter och aktiviteter.

Karta Åbo >>
här finns en karta över Åbo centrum.

Föli >>
här finns information om regiontrafik i Åbo.

Bostäder

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) och Studentkåren tillhandahåller studerande med bra utrustade studentbostäder runt om i staden till ett förmånligt pris. Även den privata bostadsmarknaden kan vara ett bra alternativ för studerande i Åbo där man genom internet och tidningsannonser har möjligheter att hitta bra boende till ett bra pris. I Åbo finns det också gott om studiebostäder och bostäder på fria marknaden, och det är också många studerande som hyr dessa.

Klicka här för mer information om TYS >> 

Lumo: Hyresbostäder Åbo

Housing Anywhere
The Housing Anywhere platform allows you to choose from rooms listed by local students or verified landlords and securily book accommodation prior to your arrival. As a student/intern at Novia UAS you are entitled to priority access to all accommodation available on Housing Anywhere. Sign up here to receive a Novia VIP profile on Housing Anywhere.com. For more information check the local guide on living in Turku here.

Studeraneföreningen Åbo Kåravdelning (ÅKA)

Läs mer om ÅKA i deras gulisbroschyr >>

Kontaktuppgifter till studerandeservice vid Campus Åbo

Utbildning till sjukskötare/hälsovårdare
Utbildning i företagsekonomi


Alexandra Lahtivuori på semester 25.6.2018 - 29.6.2018 och 9.7.2018 - 5.8.2018

Utbildning till socionom
Utbildning inom social- och hälsovård, högre YH


Erica på semester 2.7.2018 - 5.8.2018

DP programme Leadership and Service Design


Jessica på semester 2.7.2018 - 29.7.2018 och 14.8.2018 - 15.8.2018

 På denna e-postadress svarar någon av våra studiesekreterare hela sommaren: studerandeservice@novia.fi