Campus Åbo, hälsa och välfärd samt företagsekonomi

Varmt välkommen till den fina studiestaden Åbo!

På Novias Campus Åbo, Henriksgatan 7 och Tavastgatan 13 (fastigheten Gripen), har vi ca 990 studerande. Här kan du utbilda dig till tradenom, sjukskötare, hälsovårdare, socionom på bachelor- eller högre YH. 

Här hittar du information som rör samtliga nya studerande vid Yrkeshögskolan Novia.

Studiestart

Studierna (dagstudier) inleds måndag 29.8.2022 kl. 10 på Henriksgatan 7, Åbo. Du kan förbereda dig inför studierna genom att ladda ner studieappen Tuudo på din telefon.

För information om utbildningar som förverkligas som flerformsstudier samt högre YH-utbildning, läs mer under respektive utbildning (länk lite längre ner).  

Första veckans program är preliminärt enligt följande:

 • Måndag 29.8
  • kl. 10 Gemensamt program: Välkommen till Novia, rum 101
  • kl. 11 Utbildningsspecifikt program
   •  - Tradenom
   •  - Socionom
   •  - Sjukskötare / Hälsovårdare
   • Lunch med väntutorer
  • Rundtur på Campus med väntutorer

 

 • Tisdag 30.8
  kl. 9.15-12.00 Utbildningsspecifikt program enligt undervisningsschema
  kl. 12 Lunch med väntutorerna

 • Onsdag 31.8

kl. 9.15-12 Information för nya studerande om studiestöd, studenteras hälsovårdsstiftelse, Novium, biblioteket och ÅKA enligt följande schema:

Kl. 9.15-9.35
Rum 101 - Företagsekonomi Novium
Rum 103 – Socionom Studiestöd
Rum 104 – Sjukskötarna Biblioteket
Rum 202 - Hälsovårdarna Studenternas hälsovårdsstiftelse

Kl. 9.40-10.00
Rum 101 - Företagsekonomi Studenternas hälsovårdsstiftelse
Rum 103 – Socionom Novium
Rum 104 – Sjukskötarna Studiestöd
Rum 202 - Hälsovårdarna Biblioteket

Kl. 10.05-10.25
Rum 101 - Företagsekonomi Biblioteket
Rum 103 – Socionom Studenternas hälsovårdsstiftelse
Rum 104 – Sjukskötarna Novium
Rum 202 - Hälsovårdarna Studiestöd

Kl. 10.30—10.50
Rum 101 -Företagsekonomi Studiestöd
Rum 103 – Socionom Biblioteket
Rum 104 – Sjukskötarna Studenternas hälsovårdsstiftelse
Rum 202 - Hälsovårdarna Novium

Kl.11 Alla samling i rum 101 -  ÅKA presenterar för alla studeranden

kl. 12-13.15 Lunch 

kl. 13.15- Utbildningsspecifikt program enligt undervisningsschema

 

 • Torsdag 1.9
  Utbildningsspecifikt program enligt undervisningsschema

 

 • Fredag 2.9
  Utbildningsspecifikt program enligt undervisningsschema

Information för respektive utbildning

Dagstudier

 • Sjukskötare (YH) och hälsovårdare (YH), Åbo

Utbildningen till sjukskötare (YH) samt hälsovårdare (YH) inleds med information om studierna 29.8 kl. 10 på Henriksgatan 7 i Åbo. Det är viktigt att alla tar med sina bärbara datorer redan den första dagen. Från och med 8.8 finns utbildningsledarna på plats för att besvara eventuella frågor.

Vaccinationer för social- och hälsovårdsbranschen: Studenternas hälsovårdsstiftelses (SHVS) anvisningar.

Vänligen ta med ditt avgångsbetyg i original genast den första skoldagen eftersom det kontrolleras då du inleder studierna. OBS! Om du har ett finländska studentexamensbetyg från 1990 eller senare eller en yrkesinriktad grundexamen som avlagts 2017 eller senare behöver du inte ta med ditt originalbetyg. De betygen verifieras automatiskt från det nationella prestationsregistret.

Med vänliga hälsningar,

Utbildningsledare för sjukskötare


Utbildningsledare för hälsovårdare


 

 • Socionom (YH), Åbo 

Utbildningen till socionom (YH) inleds med information om studierna 29.8 kl. 10 på Henriksgatan 7 i Åbo. Det är viktigt att alla tar med sina bärbara datorer den första dagen. På eftermiddagen den 29.8 kommer studerande att få hjälp med att logga in på Novias intranät och med att ta i bruk olika dataprogram. De första kurserna startar redan under den första veckan. Under veckorna 35-36 har studerande undervisning från morgon till kväll, måndag-torsdag. Förbered dig på att vara på plats.

Bekanta dig på förhand med socionomens läroplan i studieguiden samt informationen som gäller vaccineringskrav. Den praktik som ingår i socionomexamen genomförs delvis på omsorgsinstitutioner. På grund av klientsäkerheten samt studerandes och personalens arbetssäkerhet är det viktigt att studerande har kontrollerat sina vaccinationer och vid behov kompletterat vaccinationerna. Läs noga igenom och följ de anvisningar som finns på Studenternas Hälsovårdsstiftelses sida.

Har du frågor om studiestarten kan du kontakta Carolina Silin. Från och med 8.8 finns hon på plats för att besvara eventuella frågor.

Utbildningsledare


Gruppansvarig


  

 • Tradenom (YH), Åbo

Utbildningen till tradenom (YH) inleds den 29.8 kl. 10 på Henriksgatan 7 i Åbo. Under den första veckan får du information om studierna, studiesättet och läroplanen. De första kurserna inleds redan första veckan och det är viktigt att du har datorn med dig genast vid terminsstart.

Första årets studerande indelas i team som kommer att arbeta tillsammans under hela studietiden. En stor del av kurserna utförs i teamet, därför är det viktigt att vara med från början. Teamet grundar också ofta ett företag som det bedriver affärsverksamhet i under studietiden. Under din studietid kommer du att få jobba i projekt tillsammans med studerande och olika organisationer. Tillsammans - personligt - på riktigt.

Det första året är studierna gemensamma för alla, d.v.s. alla följer samma studieupplägg. Efter första året kan du välja att profilera dig inom redovisning eller digital marknadsföring. Du kan också göra upp en egen tradenomprofil om du inte vill välja en specifik inriktning. 

Om du har frågor gällande studierna var gärna i kontakt!

Utbildningsledare


 

Flerformsstudier 

Degree programmes conducted in English >

Allmän information om Campus Åbo

Campus Åbo ligger centralt i Åbo, nära torg och affärskvarter, men samtidigt inne i stadens stora högskole- och universitetsområde. Den projektifierade utbildningen sker i utrymmen på Henriksgatan 7. Eftersom studerandeantalet är så stort vid Campus Åbo har Novia från och med hösten 2020 utvidgats med utrymmen i fastigheten Gripen på Tavastgatan 13. Där kommer socionomutbildningen med sina studerande och personal att hålla till.  Läs mera om Campus Åbo här.

Studerandeservice

Studerandeservice Front Office finns på andra våningen på Henriksgatan och betjänar studerande måndag kl. 9-11.30, onsdag kl.12.30-15 och torsdag kl. 9.-11.30. Här kan du sköta ärenden som gäller bl.a. studieintyg, nycklar och försäkringsintyg. Du kan även kontakta Front Office ifall det uppstår problem med Peppi och datanätverkets lösenord. Front Office betjänar alla studerande men alla utbildningar har också en egen studiesekreterare. Se kontaktuppgifter längst ned på sidan.

HID-nyckel

Vi uppmanar alla studerande att ha en egen HID-nyckel så länge man studerar vid Campus Åbo. Nyckeln går till fastigheten på Henriksgatan 7 samt till Arkens och ASA-biblioteket samt biblioteket i Axelia.
Nya studerande hämtar sin nyckel från Studerandeservice Front Office på Henriksgatan av Erica Lagerroos.

Nycklarna är personliga och skall inte lånas ut åt andra! Varje gång en dörr öppnas med en HID-nyckel, registreras nyckeln i passerkontrollsystemet med nyckelinnehavarens namn (nyckelinnehavaren = den som löst ut nyckeln).

Ny låntagare vid Åbo Akademis bibliotek

Vill du ha ett lånekort till biblioteket vid Åbo Akademi så bör du ansöka om det via denna blankett: https://survey.abo.fi/lomakkeet/3962/lomake.html . Lånekortet måste ansökas om senast dagen innan man vill ha lånekortet.

BYOD praxis (Bring Your Own Device)

Campus Åbo vid Yrkeshögskolan Novia arbetar ständigt på att förbättra och modernisera sin undervisning och sin pedagogiska profil. Eftersom datorer blivit ett så vardagligt element i arbetet för alla, så uppmuntras alla studerande som inleder sina studier att ha egen utrustning (dator) med sig för det reguljära studiearbetet (Bring Your Own Device praxis BYOD). Datorn ska ha internetförbindelse och webbkamera, så att studerande vid behov kan delta med egen bild och ljud i eventuell undervisning på distans.

Campus Åbo kommer fortsättningsvis att ha en datasal, speciellt för den del av studiearbetet som kräver tyngre programvara och specialutrustning.

Utrustningen ska lämpa sig för att

 • göra anteckningar
 • skriva text med kontorsprogram och använda presentationsprogram
 • använda e-böcker och annat interaktivt material 
 • ansluta sig till skolans trådlösa nätverk
 • användning av video och online-material
 • delta i kollaborativt skrivande
 • distribution av elektroniska filer med lärare och studerande
 • vid behov använda särskild programvara som ämnet förutsätter

Utrustning

 • Allmänt rekommenderas en bärbar dator
 • För normal användning rekommenderas 13-14 tums skärm, men för grafiskt arbete rekommenderas en 15-tums eller större skärm
 • Det är rekommenderat att vid inköp se till att utrustningens kapacitet räcker för det tänkta skolarbetet (minnes- och processorkapacitet, typ och storlek på hårddisk)
 • Det är värt att satsa på kvaliteten på enheten samt batteritiden
 • Operativsystemet som rekommenderas är Windows 7 eller nyare, Mac OS X har inte så omfattande stöd
 • Linux och andra operativsystem stöds inte

Office 365 ProPlus
Office 365 ProPlus tjänsten ger både studerande och personal möjlighet att ladda ner Officepaketet gratis och installera till sin egen privata dator hemma. Man kan installera Office till 5 datorer (PC eller MAC) och 5 mobila enheter (plattor och smarttelefoner).

Följande program ingår i Office paketet: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access, Publisher, Outlook, Skype for business, InfoPath, OneDrive for business

Parkering

Novia har inga egna parkeringsplatser varken för studerande eller personal.

Allmän information om Åbo

Nedan finns några länkar med allmän information om Åbo som kan vara nyttiga.

Bostäder

Studentbystiftelsen i Åbo (TYS) och Studentkåren tillhandahåller studerande med bra utrustade studentbostäder runt om i staden till ett förmånligt pris. Även den privata bostadsmarknaden kan vara ett bra alternativ för studerande i Åbo där man genom internet och tidningsannonser har möjligheter att hitta bra boende till ett bra pris. I Åbo finns det också gott om studiebostäder och bostäder på fria marknaden, och det är också många studerande som hyr dessa.

Klicka här för mer information om TYS 

Lumo: Hyresbostäder Åbo

Housing Anywhere
The Housing Anywhere platform allows you to choose from rooms listed by local students or verified landlords and securily book accommodation prior to your arrival. As a student/intern at Novia UAS you are entitled to priority access to all accommodation available on Housing Anywhere. Sign up here to receive a Novia VIP profile on Housing Anywhere.com. 

Studerandeföreningen Åbo Kåravdelning (ÅKA)

Läs mer om ÅKA i deras gulisbroschyr 

Kontaktuppgifter till studerandeservice vid Campus Åbo

Utbildning till sjukskötare/hälsovårdare
Utbildning i företagsekonomi

Utbildning till socionom
Utbildning inom social- och hälsovård, högre YHDP programme Service Design
 På denna e-postadress svarar någon av våra studierådgivare studerandeservice@novia.fi