13.6.2019

Projekt på Novia ordnar nypotatisfestival

nypotatis med dill i en skål

Lagom till midsommar firar vi potatisens förträfflighet på Bromarv torg, 15.6  kl. 10-15, och utser samtidigt publikens favoritknöl.

Hur skiljer sig potatisen i smak från olika jordar och orter i Nyland, och vilket är det bästa ”dagen efter” potatisreceptet? En expertpanel smakar sig igenom potatis från Bromarv i väster till Borgå i öster samtidigt som Raseborgs 7-köksmästare delar med sig av sina bästa svinnrecept på gårdagens kalla kokta potatis i en lekfull tävling.

Dessutom: Trubaduruppträdande, SLCs potatisutskott informerar och inspirerar, Slow Food Västnyland säljer sin bok ”Smaka på Västnyland” och naturligtvis torgförsäljning.

Vilken potatissort är publikens favorit? Vi ordnar en omröstning på torget i Novias stånd.

Pressen är välkommen med och hitta sin favoritpotatis! Det finns möjlighet att intervjua lokala potatisodlare och medlemmar i potatispanelen.

I panelen finns bl.a. Ari Ruoho, köksmästare på Restaurang Nokka, Riitta Mustonen, journalist Maaseudun Tulevaisuus. NickVictorzon, kock och restauratör, Riina Wallenius, ingenjörstudent Metropolia yrkeshögskola genomför provningen under ledning av Pia-Tuulia Laine.

Nypotatisfestivalen ordnas av projektet Matregion Nyland, ett projekt vid Yrkeshögskolan Novia med syfte att lyfta och profilera Nyland som gastronomisk region. Projektet finansieras av Jordfonden och pågår fram till årsskiftet 2020.

Mera information:
Sam Pettersson, projektledare, tfn 050 413 8019 samuel.pettersson@novia.fi

 Bild: Pixabay.com

Gå till "FUI-pressmeddelanden"