Nyttiga tips

Vem ska läsa din text?

Syftet med en publikation är att föra fram kunskap och information som du vill att någon annan ska förstå och ha nytta/glädje av - håll detta i tankarna när du skriver! Tänk alltså "utifrån-in": det är inte det du vill berätta som styr, utan det som din läsare kan ha nytta av att veta och förstå! Då ska innehållet göras så lättläst, överskådligt och tydligt som möjligt. Använd till exempel:

  • faktarutor
  • ordlistor
  • sammanfattningar
  • foton/bilder, figurer och annat som passar in i sammanhanget och som gör materialet mångsidigt! Kom ihåg att spara allt bildmaterial i högupplöst format för ev. senare layout eller om din publikation ska tryckas. Då slipper man otydliga bilder och figurer.

Tänk på att det alltid är en människa som läser din text - inte en diffus skara människor. Ta t.ex. Byggare Bob, Albert Arbetsgivare eller Hedvig Hälsovårdare - hur skulle du förklara det du vill ha fram för just honom eller henne?

Hur lång ska din text vara?

Orkar du läsa en 100-sidig rapport där allt finns beskrivet in i minsta detalj? Troligtvis inte.
Kom ihåg: mycket text är ingen kvalitetsgaranti , snarare tvärtom! Sålla alltså ut det väsentliga och för fram det på ett sätt som funkar för just din målgrupp.

Ifall du ska publicera i t.ex. en facktidskrift ska du givetvis följa den tidskriftens anvisningar vad gäller längd och andra tekniska detaljer.

Om du vill publicera din text i Novias egen publikationsserie hittar du anvisningar här.

Vill du veta mera? Välj bland följande: 

Skrivhjälp och rådgivning

Behöver du hjälp med att strukturera ditt material eller att hitta ett vettigt publikationsforum? Ta då kontakt med din campusredaktion!