Konst, kultur och entreprenörskap

Inom området Kultur och entreprenörskap har Yrkeshögskolan Novia en etablerad projektverksamhet som utvecklar verksamhetsförutsättningarna i kulturbranschen, från studietid till professionell etablering. Verksamheten har en unik profil och bygger på ett nära samarbete med regionens näringsliv, vilket gör den intressant även internationellt.

Fokusområdet kultur och entreprenörskap satsar på projekt som utvecklar de regionala näringsslivsstrukturerna inom de kulturella och kreativa näringarna samtidigt som projekten förankras i nordiska och internationella samarbeten och projekt.

Verksamhet inom konst, kultur och entreprenörskap

 •  Kombinerar nya affärsmodeller och entreprenörstänk med djup konstnärlighet och kreativitet.
 •  Profilerar sig med ett mångsidigt kunnande inom entreprenörskap, affärsutveckling och kulturexport både inom kulturutbildningarna och i regionen.
 • För ständigt in nya sätt att arbeta effektivt kring utvecklingsprojekt i form av organisering, ledarskap, projektledning och konceptutveckling.

Samarbeta med oss

Teamet har expertis inom kulturens olika sektorer såsom utveckling av verksamhetsförutsättningar inom bildkonst, media, design, musik, spelindustrin och teater. Vårt kunnande finns inom affärsutveckling i branscher med svag businesskompetens, särskilt i den s.k. ”post-businessplan-eran” med verktyg såsom Business Model Canvas, Värdeerbjudande design (Value-Proposition Design) och Lean startups. Vi erbjuder även koncept för entreprenöriell utveckling i utbildningar. FUI i Jakobstad är en del av Allegro Ink i Campus Allegro och har därmed tillgång till spännande kombinationer av kompetens kring kreativitet, entreprenörskap och pedagogik.

Vi erbjuder tjänster inom:

 • Effektiv projektledning och förändringsledarskap – att entusiasmera till förändring och nya sätt att fungera
 • Affärsutveckling och strategi med hjälp av Lean startup
 • Konceptutveckling och experiment - utformning av projektets åtgärder på nya, spännande sätt
 • Målgruppsmobilisering – att skapa en lokal folkrörelse
 • Att arbeta i lag, att leda team och att coacha grupper

Därtill erbjuder vi följande workshops:

 • The Allegro Ink Experience – en process där kulturföretagare coachas för att utveckla sin affärsverksamhet (processen är ca 10 veckor lång)
 • FöreningsKICK – en strategisk utvecklingsworkshop för tredje sektorn (workshop och föreläsning 3-5h)
 • Minnovation lab - utveckling av innovationsprocesser med hjälp av barns gränslösa kreativitet (skräddarsys enligt kundens behov)
 • Set Your Focus – ett verktyg för entreprenöriell utveckling och strategisk livsstilsplanering. (workshop 3-5h eller en längre process, kan skräddarsys kundens behov)

 

Aktuellt

 • Visa alla
 • Kultur och entreprenörskap
Hur locka publik till skärmen? Ta del av den kostnadsfria föreläsningsserien i januari
Forskningsnytt, Kultur och entreprenörskap
Hur locka publik till skärmen? Ta del av den kostnadsfria föreläsningsserien i januari
Yrkeshögskolan Novias och KulturÖsterbottens projektet ”Kulturresiliens i det nya normala” ordnar två föreläsningar om hur du som arrangör lockar publik till skärmen. Tillfällena ordnas online... 5.1.2022
Projekt undersöker reaktioner på Bollywoodfilmer – kom med på publikundersökning!
Forskningsnytt, Kultur och entreprenörskap
Projekt undersöker reaktioner på Bollywoodfilmer – kom med på publikundersökning!
I projektet FilmInd – The Indian film industry as a driver of new socio­-economic connections between India and Europe som Yrkeshögskolan Novia deltar i, görs... 23.11.2021
Webbinarieserie om hur du lockar publik till skärmen
Forskningsnytt, Kultur och entreprenörskap
Webbinarieserie om hur du lockar publik till skärmen
Yrkeshögskolan Novias och KulturÖsterbottens projekt ”Kulturresiliens i det nya normala” bjuder på en tredelade föreläsningsserien lär du dig mer om vad du behöver tänka på... 22.11.2021
Visa flera nyheter »

Aktuella projekt

 •  Läs mera om våra pågående och avslutade projekt genom att klicka här.