28.1.2022

Upphovsrätt och den digitala kulturen – vad gäller?

kamera i förgrunden uppträdande på scen i bakgrunden

Kulturresiliens i det nya normala ordnar två föreläsningar i februari. Den första går av stapeln den 3.2 och handlar om upphovsrätt. Projektet Kulturresiliens i det nya normala genomförs av Yrkeshögskolan Novia och KulturÖsterbotten. 

I pandemins fotspår ökade utbudet av strömmade kulturupplevelser, men vad gäller upphovsrättsligt när du ska strömma? Undrar du vad som gäller vid olika distributionsformer och plattformar som t.ex. Facebook, Instagram och Youtube? Finns det skillnader om man framför egna eller andras musik, texter och bilder, ”live” eller ”on-demand”? Vilka avtal eller licenser kan du teckna och i vilket syfte?

När kultur förmedlas digitalt, som inspelning eller livestream, uppstår flera frågor kring upphovsrätt, ansvar, skyldigheter och rättigheter och samtidigt blir upphovsrätten svårare att övervaka. Vid det här tillfället lär du dig mer om vad du behöver tänka på gällande upphovsrätt i ett digitalt sammanhang. 

Anmäl dig senast 2.2 via forms

Senare i februari kan du ta del av kursen "bli vän med tekniken". Läs mer om den på novia.fi.

Upphovsrätt och den digitala kulturen – vad gäller?

  • Tidpunkt: 3.2.2022, kl. 14-17, Teams
  • Grunderna för upphovsrätten med Thomas Sundell. Thomas Sundell är juris magister och vicehäradshövding, sångare, kompositör/arrangör/textförfattare och amatörskådespelare.
  • Upphovsrätter och musik - en roadmap med Niklas Nylund. Niklas Nylund är musikproducent och hanterar kundtjänstfrågor på Teosto.
  • Att tänka på vid pjäsrättigheter och i revysammanhang med Sofia Wegelius. Sofia Wegelius är teaterkoordinator vid FSU och vicepresident för amatörteatrarnas världsorganisation AITA/IATA.
  • Diskussion/Q&A

Mer information om projektet finns på www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/kulturresiliens Följ gärna projektet på Facebook för uppdaterad information om det som händer i projektet https://www.facebook.com/kulturresiliens

Kulturresiliens alla logon

Gå till "Nyheter "