25.8.2020

Teknologicampus Åbo är ett steg närmare samarbete med tysk forskningsjätte

Aboa Mare

Samarbetet innebär en större bredd av forsknings- utvecklings- och innovationsprojekt inom den maritima industrin.

Stadsfullmäktige i Åbo har på sitt möte 10.8 fattat beslut om att godkänna ett femårigt verksamhetsbidrag till Teknologicampus Åbo för inrättandet av två Fraunhofer Innovation Plattform (FIP) -forskningsenheter. Det årliga anslaget är 160 000 euro.

Tyska Fraunhofer är en av de största forskningsorganisationerna inom tillämpad teknik, med över 70 forskningsinstitut. Samarbetet med Fraunhofer skulle öppna upp betydande möjligheter för teknologibranschen i Åboregionen.

Åbo stad och Teknologicampus Åbo förhandlar med två Fraunhofer-forskningsinstitut; Fraunhofer Institute for Production Systems and Design Technology (IPK) i Berlin som är specialiserat på produktionsindustri, samt Fraunhofer Center for Maritime Logistics and Services (CML) i Hamburg som är specialiserat på maritim logistik.

Målsättningen är att Fraunhofer Innovation Platform for Smart Shipping (FIP-S2), som är baserat på samarbete med Fraunhofer CML institutet, ska vara redo för lansering i januari 2021.

Yrkeshögskolan Novia är värd för ett samarbete

Yrkeshögskolan Novia, med sin erfarenhet inom sjöfartsutbildning och -forskning, ska var värd för samarbetet med Fraunhofer Innovation Platform for Smart Shipping (FIP-S2). Målsättningen är att innovationsplattformen ska lanseras redan i januari 2021.

- Genom samarbetet med Fraunhofer och högskolorna i Åboregionen kan vi erbjuda ännu bättre forsknings-, utvecklings- och innovationstjänster till företag i det maritima klustret. Vår målsättning är bidra till utvecklingen av intelligenta leveransinnovationer inom sjöindustri genom simuleringar och testtjänster. Det är en stor ära för oss att vara värd för innovationsplattformen, säger Mirva Salokorpi, forskningsledare vid Yrkeshögskolan Novia.

Teknologicampus Åbo är ett konsortium bestående av regionens högskolor, Åbo stad och Åbo vetenskapspark. Teknologicampus Åbo arbetar för att främja utbildning, forskning och utveckling inom teknologi i Åboregionen.

För mer information kontakta:
Yrkeshögskolan Novia, forskningsledare Mirva Salokorppi, tfn 044 762 3532

Gå till "Nyheter "