11.10.2018

Projekt vid Yrkeshögskolan Novia b(r)ygger broar över Kvarken

beer 1290633 340

Nästa vecka skummar stopen i Umeå på ölmässan Nolia Beer. Yrkeshögskolan Novia är med. 

Då kommer mikrobryggare på båda sidorna av Kvarken samlas för att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter. Samtidigt får de lära sig mera av varandra om processen kring framställning av öl, och om det företagande hantverket för med sig.

Seminariet ordnas av projektet Bothnia Business Innovation under ölmässan Nolia Beer. I och med projektet har man för första gången lyckats samla mikrobryggare verksamma runt Kvarken kring samma bord, och responsen har varit väldigt positivt. Det här blir fjärde gången det ordnas ett gemensamt arbetsseminarium för mikrobryggare i Österbotten och Västerbotten.

Tom Lillhonga är projektledare för Bothnia Business Innovation på Yrkeshögskolan Novia och koordinerar arbetsseminarierna. Novia leder också den del av projektet som fokuserar på hur man kan samarbeta kring den kemiska delen av ölbryggande och kvalitetssäkring.

Tanken bakom initiativet är att bryggarna genom att samarbeta ska få ytterligare kunskap om affärsutveckling och kvalitetsutveckling, och att nätverket ska locka ännu flera att bli intresserade av, och sugna på att smaka goda och lokala ölsorter. Målet är att fördubbla mikrobryggeriernas marknadsandel, och alltså locka nya och gamla öldrickare att välja smakrika och lokalproducerade hantverksöl i stället för de massproducerade.

Eftersom mikrobryggerierna i dag har en förhållandevis liten del av ölmarknaden skulle ett utökat samarbete över Kvarken ge ett mervärde, både för bryggare och konsument. Det här skulle sporra till att utveckla tillverkningsprocessen, produkterna, marknadsföringen, logistiken och affärsverksamheten inom mikrobryggerierna generellt.

Nolia Beer hålls 19-20 oktober i Umeå. Seminariet för öltillverkarna ordnas av projektet Bothnia Business Innovation och koordineras av Yrkeshögskolan Novia. Projektetpartner är Umeå universitet, Inlandets teknikpark i Vilhelmina och Yrkeshögskolan Centria i Karleby.

Mera information
Tom Lillhonga, Projektledare för Bothnia Business Innovation vid Yrkeshögskolan Novia
tfn 050 548 9214,  tom.lillhonga@novia.fi

Gå till "Nyheter "