15.3.2019

Föreläsning på Novia om hur nya biomaterial kan tillämpas inom medicin

Capture7

Kan bioekonomin och skogsindustrin vara svaret på hur vi ska möta de växande behoven av nya material inom exempelvis medicin? Stefan Willför, professor på Åbo Akademi, håller en föreläsning om jakten på nya innovationer och produkter.

Om bara några år, 2030, kommer världen att behöva 50 procent mer mat, 45 procent mer energi och 30 procent mer vatten. Lösningen är bioekonomi som bygger på en hållbar användning av förnybara resurser.

I Finland är skogsindustrin grunden för bioekonomin. Från ved kan vi utvinna material som kan förädlas vidare nya typer av hydrogeler, aerogeler, polymerblandningar och biokompositer som alla har stor potential som biomedicinska tillämpningar. De nya materialen kan till exempel användas för att framställa sårläkande vävnader, 3D-printade stödvävnader, biosensorer för kontrollerad läkemedelsleverans eller för att utveckla personliga medicinska behandlingar. De nya materialen kan också användas i mer tekniska applikationer såsom luft- och vattenrening, öka tillväxthastigheten för växter eller som barriärmaterial i funktionella förpackningar.

Vilka andra möjligheter finns inom bioekonomin? Kom med och lyssna!

Stefan Willför håller sin presentation torsdag 21 mars klockan 14. Föreläsningen hålls på Novia, Raseborgsvägen 9, rum C287.


Fritt inträde till föreläsningen!

Gå till "Nyheter "