26.11.2015

Nytt i kolumnserien "Idag" - Kan man ha för mycket ljus?

Publicerad i Västra Nyland 25.11.2015

Louise Lindroos är doktorand vid Forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia och sysslar normalt mindre med ljus och mera med plankton.

Kan man ha för mycket ljus?

Under höstens lopp då kvällarna blivit mörkare märker man tydligt hur utbudet på ljus och olika typer av stämningsbelysning ökar i butikerna. Vi behöver det där lilla extra ljuset för att klara av vår mörka vinter och vem tycker inte att lite stämningsbelysning är mysigt i höstrusket? Såhär i höstmörkret kan det kännas ofattbart att det skulle kunna finnas något som för mycket ljus, men ibland kan det bli för mycket av det goda.

Ljus är något som förknippas med välfärd och den globala urbaniseringen har medfört en ökad mängd artificiellt ljus. Det har skett till den graden att en femtedel av jordens befolkning inte längre kan beundra stjärnhimmelen under natten. Man kanske undrar hur vår belysning kan ha en så stor inverkan? Jo då vi belyser områden med gatubelysning och dylikt så kommer en del av ljuset att reflekteras runt av partiklar i luften och ge upphov till ett diffust bakgrundsljus som lyser upp himmelen och i värsta fall gör stjärnorna osynliga.

Redan i sig själv finner jag tanken att inte se stjärnhimmelen sorglig, men ljuset har inte bara estetiska följder. Det har visats att ljus under nattetid inte är hälsosamt för människor. Ljuset har dessutom också ekologiska följder och drabbar allt från små organismer som plankton och insekter till större varelser som havssköldpaddor och fåglar.

I många fall lockas djuren av ljuset vilket kallas för positiv fototropism. Så gick det också till på det belysta fiskefartyget F/V Lynda under en januarinatt 1977 i Alaska. Fartygets däck blev så fullt av tofsalkor, som lockats av fartygets strålkastare, att besättningen blev rädda att fartyget skulle sjunka då fåglarna effektivt täppte till spygatten. Tre medlemmar från besättningen tillbringade över en timme med att skyffla bort fåglar från fartygets däck. Situationen blev avsevärt bättre när de insåg att fåglarna drogs dit lockade av ljuset och ljuset sedan släcktes.

Ett annat väldigt sorgligt exempel på djur som lockas av ljus är nykläckta havssköldpaddor. Havssköldpaddorna kläcks på land där de inte rör sig så smidigt och det är viktigt att de når vattnet fort. Tyvärr kan de i värsta fall vilseledas av diverse ljus och hamna på motorvägen, där de sedan blir mos, eller in i en brasa på stranden.

Förutom att locka djur så kan ljuset också bilda en fälla och fånga in djuret i det ljusa området, fenomenet är välkänt och säkert något vi alla har observerat hos bland annat insekter.

Ljusföroreningar är något som hittills fått väldigt lite uppmärksamhet, men en ljusglimt är att man till en viss mån själv kan ha en direkt inverkan. Det gäller bara att ha välplanerad belysning och att släcka det överflödiga. Man förhindrar att onödigt ljus spiller ut i naturen samtidigt som man eventuellt sparar elektricitet.

Gå till "Nyhetsarkiv"