22.8.2014

Nytt i kolumnserien "Aronia just nu" -Eftersnack

Publicerad i Västra Nyland 21.8.2014

Jonna Engström-Öst, specialforskare vid Aronia

 

Eftersnack

 

I sommar har vi fått njuta av värme i överflöd, gamla värmerekord har slagits i jämn takt. Men myntet har en baksida. Förutom getingar, fästingar och ormar trivs också blågrönalgerna i värmen och seglare har kommit med den ena historien värre än den andra om sommaren som varit den värsta algsommaren i mannaminne. Båtfolket har haft en gemensam åsikt och det är att man på inga villkor kan acceptera att vårt hav skall se ut så här, då med kommande generationer i åtanke.

Hur kunde det gå så här? Efter åratal av utsläpp från både städer och glesbygd, jordbruk, fiskodlingar samt trafik har en ansenlig mängd näring samlats på Östersjöns botten. I och med att botten till stora delar är syrefri idag är näringen i användbar form för blågrönalgerna som behöver främst fosfor för att kunna växa effektivt. Idag tycks det vara en allmän uppfattning att man inte kan bekämpa algerna eftersom de trivs så bra i varmt vatten. Och havsvattnet det blir ju bara varmare. Men den uppfattningen stämmer faktiskt inte. Trots att algerna trivs i värmeböljan behöver de näring för att växa och i och med detta är enda lösningen på problemet att strypa näringstillgången för algerna.

Sommarens alginvasion var så kraftig att den t o m kan ge upphov till en förändring i kustbefolkningens beteende. Varför åka ut i skärgården när man lika väl kan hyra en stuga vid en blåglittrande insjö? Vad göra med alla skärgårdens sommarstugor, skall de slumpas bort till billiga priser åt ovetande utlänningar? Är det här den utveckling vi vill ha? Var och varannan man talar med har åtminstone delvis inte kunnat tillbringa sin semester på stugan eftersom barnen inte kunnat simma där. Däremot har regionens träsk och sjöar varit i flitig användning.

Media har rapporterat om algläget, men delvis litet slentrianmässigt. Man kan tydligt se en trend i medierapporteringen som dels tyder på att samma nyhet dyker upp år efter år, dels på att folk vant sig vid både algerna och algnyheterna. Radio Extrem krönte algerna till ”sommarens onödigaste nyhet”. Om algerna blommar så åker man utomlands istället, eller in i landet. Om man däremot rör sig på Östersjön har kursen österut eller norrut varit mera gynnsam i år, eftersom vattnen varit renare där.

Man har också kunnat se småbarn leka och simma vid stränder där det funnits stora mängder alger. Det är förknippat med stor risk att låta barn och husdjur vistas i alger, eftersom en algblomning så gott som alltid består av giftproducenter. Gifterna är antingen levergift som förstör leverceller eller nervgift som påverkar nervfunktionerna. I vilket fall som helst skall man undvika vatten som innehåller alger. Ifall endast litet alger finns rekommenderas dusch med sötvatten efteråt.

Den logiska slutsatsen skulle vara att nu prioritera vattenvården ännu mer än tidigare från myndighetshåll. Istället får vi läsa i tidningen att jord- och skogsbruksministeriet föreslår att anslagen för vattenvård sänks. Hur tänker herr Minister egentligen?

Gå till "Nyhetsarkiv"